Szabadidő

Gyászol Kína, elpusztult a világ legidősebb pandája

Pasze születésnapját minden évben nagy pompával ünnepelték Kínában, most a tiszteletére rendezett megemlékezést is élőben közvetítették.

Gondozóinak tájékoztatása szerint elpusztult a világ legöregebb fogva tartott pandája Kína Fuzhou tartományában. Pasze 37 éves volt, ami átszámítva több mint 100 emberi évnek felel meg – közölte a 24.hu.

A nőstény Pasze arról a völgyről kapta a nevét, ahol rátaláltak. Négyéves kora óta egy pandarezervátumban élt, róla mintázták az 1990-es Ázsiai Játékok kabalafiguráját.

Születésnapját minden évben nagy pompával, tévékamerák kereszttüzében ünnepelték. Halála után a kínai állami tévé élőben közvetítette az állatról való megemlékezést.

Bár magas volt a vérnyomása, és néhány éve műteni kellett szürke hályog miatt, gondozói szerint jó állapotban volt. A 100 kilós állat szervezete azonban már elöregedett, ezért csak folyadékokkal és bambuszlevéllel táplálkozott.

Tavaly októberig a hongkongi állatkertben lévő 38 éves Csia Csia volt a világ legidősebb pandája. A vadonban rövidebb ideig, 15-20 évig élnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top