Szabadidő

Denevérek hozták rá a frászt a pécsi tűzoltólaktanyára

Egyre jobban kiszorulnak élőhelyükről a denevérek, ezért olyan meglepő helyekre is képesek beköltözni, mint a pécsi tűzoltólaktanya. A háromemeletes épületbe húzódott több száz repülő emlős lakhatására a Duna–Dráva Nemzeti Park talált megoldást a denevérhotelek telepítésével.

A pécsi laktanyában már évek óta kénytelenek egy levegőt szívni a tűzoltók és a denevérek, a háromemeletes épületbe egy ideje ugyanis több száz repülő emlős költözött be. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint olykor nem kis meglepetést okoznak a denevérek a tűzoltóság munkatársainak, pedig bizonyára már megszokták a hívatlan vendégeket. 

Van, hogy a denevérek szekrényajtók alatt, függönyön, fogason lógó kabáton vagy sálon pihennek, mikor a munkatársak reggelente kinyitják az irodákat, de az is előfordult, hogy cipőbe vagy nadrág szárába bújtak az állatok. Egy-egy hangos kiáltás vagy sikoly jelzi ilyenkor, hogy valamelyik irodában újabb „reggeli meglepetés” várt valakit – írják.

A laktanya egyedül nem tudott mit kezdeni az új lakókkal, így segítségért a Duna–Dráva Nemzeti Parkhoz fordultak, amely két denevérhotelt adományozott a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére. A fából készült odúkat az épület egyik lépcsőházának külső falára helyezték el a tűzoltók, a denevérek ezeket akár egész évben használhatják. 

denevérek természetvédelmi oltalom alatt állnak. Élőhelyüket tekintve kétfajta állatot különböztetnek meg: az egyik típus barlanglakó, míg a másik odúlakó. Mivel egyre kevesebb az öreg, nagyméretű, odvas fa, csökken a denevérek élettere is. Kénytelenek újabb élőhelyet keresni, így kerül egyre közelebb az odúlakó típus az emberhez. A nemzeti park szakemberei elmondták, hogy nemcsak a kevesebb szállásnak alkalmas fa miatt húzódnak az épületekbe a denevérek. Néhány évtizede még a templomoknak is állandó lakói voltak. A sorozatos felújításoknak köszönhetően azonban zárttá vált a legtöbb templom padlása, így a baglyok mellett a denevérek is kiszorultak. Egy időben a paneltömbök között is sok állat élt, a hőszigetelések elterjedésével viszont ez az élőhely is megszűnt. Végső megoldásként gyakran redőny- és ablaktokokba költöznek. Valószínűleg ez az út vezetett a pécsi tűzoltólaktanyához is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top