Szabadidő

Napfogyatkozás: földről, űrből és a levegőből készültek a legjobb fotók

99 éve nem volt példa olyan teljes napfogyatkozásra, mint amelyet tegnap lehetett látni az Egyesült Államokban. A mostani azért volt különleges esemény, mert az USA nyugati partjától a keleti partig, csaknem pont az ország közepén vonult végig a Hold nagyjából 70 mérföldet átérő árnyéka. Természetesen számtalan fotó és videó készült a látványos természeti jelenségről.

Kifejezetten az NLCafé olvasóinak küldte az alábbi fotókat a Tennessee-ben élő, magyar származású filmes, Bobby Marko, aki abban a szerencsés helyzetben volt, hogy az amerikai állam fővárosában, Nashville-ben él, amely éppen a napfogyatkozás útvonalának közepén helyezkedett el. 

A 2017-es napfogyatkozás a Tennessee állam fővárosából, Nashville-ből (Fotó: Bobby Marko/markovisual.com)
A 2017-es napfogyatkozás a Tennessee állam fővárosából, Nashville-ből (Fotó: Bobby Marko/markovisual.com)

Az alábbi képen ráadásul még egy napkitörést is sikerült elkapnia a filmesnek. A napkitörések hatalmas mennyiségű anyag kilökődésével járnak, méretük sokszor bőven felülmúlja bolygónkét.

Szerencsés véleltlen: a corona jobb oldalán egy elkapott napkitörés látható (Fotó: Bobby Marko/markovisual.com)
Szerencsés véleltlen: a corona jobb oldalán egy elkapott napkitörés látható (Fotó: Bobby Marko/markovisual.com)

A napkitörések akár veszélyt is jelenthetnek az elektronikus eszközökre, ha az ilyenkor kiszabaduló töltött részecskék elérik a Földet. A jelenség másik, látványos hatása a sarki fény (aurora borealis) is lehet. 

A napkitörés kinagyítva is látható ezen a felvételen (Fotó: Bobby Marko/markovisual.com)
A napkitörés kinagyítva is látható ezen a felvételen (Fotó: Bobby Marko/markovisual.com)

A National Geographic Instagram-oldalán egy különleges, több képből összeállított montázst közölt, amelyen a Nap különböző fázisai láthatóak. A fotók a wyomingi Grand Teton Nemzeti Parkban készültek. 

Az ISS Nemzetközi Űrállomás asztronautái egészen más szemszögből élvezhették a napfogyatkozást: ők ugyanis azt kísérhették figyelemmel, ahogyan a Hold árnyéka végigvonul a Földön. 

A Popular Mechanics magazin által közölt képen pedig ennek éppen az ellenkezője látható: a Földről készített kompozit fotón éppen az űrállomás figyelhető meg, ahogy áthalad a már fogyóban lévő napkorong előtt. 

Van, akinek nem elég, hogy olyan természeti jelenséget láthat, amire egy embernek jó, ha egyszer lehetősége van az életben. A Wired munkatársa, Natalie DiBlasio ugyanis éppen akkor ejtőernyőzött, amikor a Hold teljesen eltakarta a Napot. Nem akármilyen felvétel készült a nagy ugrásról. 

Ehhez képest szinte kommersz felvételeket készített a NASA űrhajósa, Michael Barratt, aki épp egy repülő fedélzetén ült, és a talaj felett 12 kilométeres utazómagasságban tudta megörökíteni a Hold árnyékát a felhőtakarón. Persze, ha már ott volt, a Napról is készített egy remek képet. 

A napfogyatkozás idején sokszor felhívják az emberek figyelmét, hogy veszélyes lehet közvetlenül belenézni a Napba, ezért ilyenkor aki nem szerzett be megfelelő védőszemüveget, akár egy papírlap segítségével is kivetítheti a fogyó napkorong képét a járdára vagy egy épület falára. A cyberpunk atyjának tartott William Gibson író arról közölt képet, ahogy ugyanez a jelenség magától kialakul a természetben, a fák leveleinek köszönhetően. 

A napfogyatkozást megélni valóban különleges élmény, a legtöbb ember igen felfokozott hangulatba kerül, amikor beáll a totalitás. A rapper Ice-T például  egészen költői hangulatba került. A Twitter-csatornáján megosztott kép alá azt írta: “lenyűgöző, hogy percre pontosan meg tudjuk jósolni a napfogyatkozás menetét…de ennél sokkal egyszerűbb problémákat nem tudunk megoldani itt a Földön”.

A Napba nézés veszélyeit az amerikaiak tényleg komolyan vették, az eseményről tudósító tévécsatornákon szinte percenként hangzott el a figyelmeztetés: szabad szemmel senki ne nézzen a Napra! Nos, volt egy viszonylag ismert figura, akinek nem sikerült megfogadnia ezt a tanácsot. Igen, az Egyesült Államok elnökéről, Donald Trumpról van szó, akiről az alábbi képsorok futótűzként tarolták le a világot. A BoingBoing értesülései szerint az elnök egyik segédje még rá is kiáltott Trumpra: “ne nézzen bele!” Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elnökről olyan fotó is készült, amelyen már a védőszemüvegben szemléli a napfogyatkozást, de természetesen az alábbi kép az, amely éppen bejárja a világsajtót…

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top