Szabadidő

Vakon, vemhesen, de szabadok az aleppói állatkert vadállatai

Oroszlánok, tigrisek, medvék, hiénák és két kutya távozhatott szabadon egy jordániai vadrezervátumban, miután megúszták Aleppó bombázását.

Öt oroszlánt, két tigrist, két medvét, két hiénát és két kutyát engedtek szabadon az észak-jordániai Szúf közelében felvő al-Mava vadrezervátumban. Ez nem a brémai muzsikusok meséje, hanem az észak-szíria Aleppó állatkertjének túlélői.

Az ausztriai székhelyű Négy Mancs állatvédelmi szervezet Törökország segítségével menekítette ki az állatokat az aleppói Varázslatos Világ nevű állatkertből. A szervezet közlése szerint az állatkert tulajdonosa, aki a 2011-ben kezdődött polgárháború kitörése után elmenekült Szíriából, beleegyezését adta az állatok kimenekítéséhez.

;
Az állatok egy része egészséges, míg mások vakságban, szív-, máj- és vesebetegségben szenvednek – mondta el Amir Halíl, a Négy Mancsnak dolgozó állatorvos. Az oroszlánok egyike két hét múlva ellik – tette hozzá.
    
Halíl szerint a mentőcsapat csak “lehetetlen küldetésként” emlegette a nagyon nehéz mentőakciót, mivel ez a világ egyik legveszélyesebb csücske, a katonai konfliktus, a sok lázadó miatt nem könnyű ilyen helyekről vadállatokat kimenekíteni.
    
A szíriai konfliktus 2011-ben kezdődött, a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni népfelkelés rövidesen polgárháborúba torkollott. Becslések szerint 400 ezer szíriai halt meg a harcokban. Több mint 5 millió szíriai menekült el hazájából, és milliók maradtak fedél nélkül az országban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top