Szabadidő

Meglepetés vár rád a mai Google-logóban

A Google-től már megszokhattuk, hogy különleges évfordulókra különleges logókkal jelentkezik, ma azonban még a szokásosnál is jobb játék várja a felhasználókat a keresőóriás oldalán.

Senki se csodálkozzon, aki ma bármit is keresne az interneten, a Google oldalára megérkezve ugyanis a szokásos logó helyén színes graffiti várja a felhasználókat. A Google ezzel ünnepli a hiphopzene születésének 44. évfordulóját. Ez azonban még csak a kezdet!

A különleges alkalomra graffitivé változott a Google logója
A különleges alkalomra graffitivé változott a Google logója

A logo közepén látható gombra kattintva ugyanis elindul egy kis animáció, amely egy kis zenetörténeti áttekintést ad a hiphop születéséről. 

A “büszke apa” egy Clive Campbell nevű DJ, aki DJ Kool Herc néven a hetvenes évek elején New York Bronx nevű részén pörgette a lemezeket. Ő találta ki, hogy a zeneszámok – itt elsősorban funkdalokra kell gondolni – instrumentális, a ritmust előtérbe helyező részeit kihasználva lehetővé teszi a bulizóknak, hogy addig is táncoljanak, amíg a DJ felteszi a következő lemezt. 

DJ Kool Herc, a hip-hop atyja (Fotó: Wikipedia)
DJ Kool Herc, a hiphop atyja (Fotó: Wikipedia)

Ezután azt is kipróbálta, hogy ugyanannak a számnak két kópiáját pörgette két lemezjátszón, hogy még hosszabb szüneteket tudjon így áthidalni – az erre használt szakkifejezés, a breakbeat a későbbiekben önálló zenei stílussá vált. 

DJ Kool Herc 1973. augusztus 11-én tartott először ilyen, két lemezjátszós bulit, a módszert pedig rövidesen olyan későbbi sztárcsapatok is átvették, mint az Afrika Bambaata és a Grandmaster Flash

A Google oldalán azonban nemcsak a hiphop történetét ismerhetik meg a felhasználók, hanem egyből ki is próbálhatják, hogyan tudják pörgetni a lemezeket.

A bemutató után bárki kipróbálhatja magát hip-hop DJ-ként
A bemutató után bárki kipróbálhatja magát hiphop-DJ-ként

A rövid animációt követően magyar nyelvű feliratok segítségével lehet megtanulni az online lemezjátszók használatát, a Google pedig jó néhány zeneszámot is mellékelt, amelyek segítségével bárki saját DJ-bulit rendezhet a nappaliban vagy az irodában. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top