Szabadidő

Leváltották az Oscar-díjakról döntő akadémia vezetőjét

John Bailey operatőr-filmrendezőt választotta új elnökének az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia.

Az Oscar-díjakról döntő filmakadémia tanácsának vezetői kedd éjszaka választották meg az új vezetőt. Bailey egy évre kapta meg a fizetés nélküli megbízatást, a poszton a leköszönő Cheryl Boone Isaacset váltja, aki már kitöltötte a maximálisan megengedett időt: négy egymást követő évben elnökölt az akadémián.

Bailey, aki már 14. éve tagja az akadémiának, meglepetésként került ki győztesen az elnökválasztásból. A legesélyesebb jelöltnek Laura Dern színésznőt, Rory Kennedy dokumentumfilmest és David Rubin rendezőt tartották – írja az MTI a Hollywood Reporter híre alapján.

Richard Gere az Amerikai dzsigolóban, amit John Bailey fényképezett
Richard Gere az Amerikai dzsigolóban, amelyet John Bailey fényképezett

Elnökként Bailey Dawn Hudsonnal, a filmakadémia vezérigazgatójával dolgozik együtt, aki a 350 fős szervezet napi munkáját felügyeli. Az új elnök operatőrként olyan filmeket jegyez, mint az Amerikai dzsigoló, a Lesz ez még így se! vagy az Idétlen időkig. 2014-ben megkapta az amerikai operatőrök életműdíját.

Elődje, Cheryl Boone Isaacs kitöltötte a maximális időt, ameddig valaki a filmakadémia elnöke lehet. Hozzá kötődik a két évvel ezelőtti #OscarsSoWhite-botrány megoldása, ami a fekete Oscar-jelöltek mellőzése miatt pattant ki. Isaacs elnézést kért, majd vezetése alatt a tavalyi díjkiosztón már a színészi kategóriákban sem maradtak ki az afroamerikai jelöltek. Ám ugyanebben az évben, tavaly a legjobb film Oscarját először nem annak a filmnek adták át, amelyik valóban győzött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top