Szabadidő

Megfejtették a Bermuda-háromszög titkát

A titokzatos területen eltűnő repülők és hajók legendájára egy tudományos témákkal foglalkozó ausztrál újságíró adott egészen kézenfekvőnek tűnő magyarázatot.

A Bermuda-háromszögnek nevezett terület Florida, Puerto Rico és a névadó Bermuda-szigetcsoport között terül el. A térségben eltűnt hajók és repülők miatt a XX. század egyik legnépszerűbb legendája alakult ki a háromszöggel kapcsolatban. A nekivadult legendagyárosok többek között az elsüllyedt kontinens, Atlantisz egykori technológiáját, ufótevékenységet és egyéb paranormális okokat véltek a jelenség mögött.

Most azonban Karl Kruszelnicki ausztrál újságíró a racionalitás irányából közelítve rombolta le a legendát: a Bermuda-háromszögben semmilyen kirívó rendellenesség nem történik, egyszerűen azért tűnik el arrafelé sok hajó vagy repülő, mert az USA keleti partjainak a közelében hatalmas a légi és a tengeri forgalom.

A Mary Celeste nevű hajó küzd a viharral Bermuda partjainál, 1872-ben (Fotó: Getty Images)
A Mary Celeste nevű hajó küzd a viharral Bermuda partjainál, 1872-ben (Fotó: Getty Images)

“Közel van az egyenlítőhöz és a világ egyik leggazdagabb országához” – mondta Kruszelnicki a news.com.au ausztrál híroldalnak adott interjújában. “A térségben eltűnt repülők és hajók aránya nem nagyobb, mint a világon bárhol máshol.”

Kruszelnicki szerint a Bermuda-háromszög rejtélye akkor kezdett erőre kapni, amikor az első és a második világháború között több katonai hajókonvoj is eltűnt a térségben, ráadásul a mentésükre induló hajók közül is jó néhány odaveszett.

A Bermuda-háromszög a fenti területet jelöli (Fotó: Wikipedia)
A Bermuda-háromszög a fenti területet jelöli (Fotó: Wikipedia)

Ennek azonban egészen egyszerű a magyarázata: a Bermuda-háromszög térsége egy hurrikánzónában található, ahol eleve gyakori a rossz, viharos időjárás. A kor kevésbé korszerű hajói pedig könnyen megsérültek a viharokban. Ami a repülőket illeti, a XX. század első felében a repülésbiztonság még köszönő viszonyban sem volt a maival, a pilóták sokszor – mai szemmel nézve – amatőr hibákat követtek el, eltévedtek, keményen ittak a felszállás előtt, de sokszor a legalapvetőbb biztonsági ellenőrzéseket sem végezték el a gépeken.

 A Bermuda-háromszög legendájának rajongói gyakran azzal érvelnek, hogy az eltűnt hajókat, repülőket, sőt még a holttesteket sem találták meg a területen. Erre azonban az a természetes magyarázat, hogy egyrészt a térségben rendkívül mély a víz – az elsüllyedt hajókat és repülőket sokszor még a mai, modern technológia segítségével sem találják meg. Emellett a tengeri áramlatok következtében az árulkodó olajfoltok, a törmelék vagy épp a víz felszínén lebegő holttestek akár több száz kilométerrel távolabbra is sodródhattak, mire az első mentőegységek a helyszínre érkeztek.

A természetes magyarázatok között gyakran előkerül még a tenger fenekéről kiszabaduló, nagyméretű gázbuborékok meséje is, ami tudományos szempontból valamelyest magyarázhatná az eltűnéseket, ezzel azonban csak annyi a probléma, hogy a területen nincsenek a tengerfenék alatt földgáztartalékok.

Hasonló következtetésekre jutott Larry Kusche amerikai író és pilóta is, aki 1980-ban a The Disappearance of Flight 19 című könyvében az amerikai haditengerészet egyik torpedóvető repülőkből álló kötelékének eltűnését dolgozta fel.

A lényeg tehát, hogy a Bermuda-háromszög jelensége nem létező dolog, ezt csupán a XX. század közepének médiája nagyította fel világméretű szenzációvá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top