Szabadidő

Elhunyt a legendás filmrendező gyilkosa

Már sosem derül ki biztosan, hogy ki ölte meg és miért 1974-ben Pier Paolo Pasolini olasz filmrendezőt, ugyanis meghalt az az ember, akit elítéltek a gyilkosság miatt.

Ötvennyolc éves korában, rákbetegsége következtében elhuny Pino (Giuseppe) Pelosi, akit több mint 40 éve elítéltek Pier Paolo Pasolini olasz író és filmrendező meggyilkolása miatt.

A bírósági iratok szerint az 1974-es rejtélyes gyilkosságnak Pelosi volt a kulcsfigurája. November elején az akkor prostituáltként pénzt kereső 17 éves Pelosi Róma mellett találkozott a rendezővel, akinek brutálisan összeroncsolt holttestét egy helyi focipályán találták meg. A fiú akkor azt vallotta, Pasolini megpróbálta megerőszakolni, ezért ő védekezésül ölte meg az akkor 36 éves férfit. Mint mondta, tette elkövetése során nem voltak bűntársai.

Bár a nyomozók ebben már akkor is kételkedtek, bizonyítani nem tudták, hogy más is járt a tetthelyen.

Pier Paolo Pasolini
Pier Paolo Pasolini

2006-ban Pelosi egy interjúban elmondta, hogy még két másik személy is volt a tetthelyen, 2010-ben a bíróság előtt tett vallomásában pedig teljesen ártatlannak vallotta magát, szavai szerint a brutális gyilkosságért legalább hat ember tehető felelőssé: három autóval és egy motorral hajtottak át Pasolinin. Pelosi hangoztatta: bár szemtanúja volt az eseményeknek, a sötétben nem látta a támadók arcát.

A feltételezést, hogy a rendezőt politikai okokból ölték meg, soha nem sikerült bizonyítani. Pasolini halálos fenyegetéseket kapott szélsőjobboldali szervezetektől utolsó filmje, a Salo, avagy Sodoma 120 napja miatt, amelyben élesen bírálta a Mussolini-diktatúra 1944–1945-ös időszakát.

Pasolini egyik unokatestvérének ügyvédje, Stefano Maccioni is úgy vélte, hogy egyedül Pelosi deríthetett volna fényt Pier Paolo Pasolini meggyilkolásának körülményeire.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top