Szabadidő

Zseblángszóróval védekeznek a kínai nők a zaklatók ellen

Gázspray? Sokkoló? Hagyjuk már, Kínában mostantól szó szerint felforrósodhat a talaj annak a lába alatt, aki ujjat mer húzni a helyi nőkkel.

Első ránézésre elektromos cigarettának, esetleg szájfénynek vagy szempilla-spirálnak tűnő eszközt azzal hirdetik Kínában, hogy a nők ennek segítségével háríthatják el a férfiak nem kívánt közeledését.

A “perverzelhárító fegyvernek” is nevezett önvédelmi kütyü előnyei között kiemelik, hogy könnyű és diszkréten elrejthető. Az eszköz egy miniatűr lángszóró, vagyis, voltaképpen egy nagy teljesítményű vihargyújtó. A lángszóróból kapható kisebb és nagyobb változat is, előbbi hagyományos öngyújtóra hasonlít, míg a nagyobb változat akár fél méterre is képes kilövellni az akár 1800 Celsius fokot is elérő lángot.

A perverzelhárítókat 10 és 30 angol fontért (nagyjából 3500 és 10.400 forint) kínálják a kínai webshopok, egy kínai árus pedig a helyi médiának nyilatkozva azzal dicsekedett, hogy az eszköz akár helyrehozhatatlan égési sérüléseket is képes okozni a támadónak.

Egy másik a Beijing Youth Daily című kiadványnak nyilatkozva azt állította, hogy a lángszóró “maradandó sérülést okoz, ennek ellenére teljesen legális, nem halálos eszköz, nem is fegyver”. Ez nem teljesen igaz, a kínai rendőrök ugyanis arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy a zseblángszóró birtoklása törvénybe ütközik, ennek ellenére még bőven találni olyan kínai webshopot, ahol kapható hasonló készülék.

“A láng és a szupermagas hőmérséklet elég, hogy elijessze a rossz fiúkat” – állítja az egyik ilyen online üzlet, hozzátéve, hogy az eszköz akár 30 másodpercen keresztül képes okádni a lángokat.

Nem egyértelmű, hogy a lángszórók mikor jelentek meg a kínai piacon, a Beijing Youth Daily értesülései szerint azonban idén nyár elején váltak rendkívül népszerűvé, ami egybevág a szexuális zaklatások számának megugrásával. Az első nyári napokban voltak olyan boltok is, amelyek havonta több százat eladtak a zseblángszórókból.

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy illegális hasonló eszközt a kínai postán keresztül eljuttatni a vásárlókhoz.

Zseblángszórót minden háztartásba (bár inkább mégse) (Fotó: BoingBoing)
Zseblángszórót minden háztartásba (bár inkább mégse) (Fotó: BoingBoing)

Sokan amiatt aggódnak, hogy a veszélyes szerkezetek még népszerűbbek lesznek Kínában. Az országban nem ritka az európai szemmel nézve sokszor érthetetlen termékek elterjedése: ilyen volt nemrég például a gyerekek körében nagyon kedvelt kisméretű számszeríj, amellyel fogpiszkálókat vagy akár tűket lehetett kilőni.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy az eszköz a tulajdonosára is veszélyes lehet, mert akár véletlenül is bekapcsolódhat a zsebben vagy táskában hordva.

Mondanunk sem kell, hogy hasonló eszköz birtoklása és használata Magyarországon tilos, vagy szigorú engedélyekhez van kötve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top