Szabadidő

A dopping útja: ennyit még sosem röhöghettünk a csaló kerékpárosokon

A profi versenysportok rajongói lassan már csak legyintenek egyet, amikor egy újabb kedvencüket kapják doppingoláson. A csalás szomorú módon a verseny részévé vált, a doppingolás vezéralakja pedig kétségtelenül a kerékpáros Lance Armstrong lett. A Tour de France legkorruptabb éveiről készült szenzációs film, A dopping útja kegyetlenül csinál hülyét a doppingoló sportolókból.

Juju Pepe az olasz kerékpársport egyik legnagyobb alakja volt, egy igazi halhatatlan versenyző. A legendáját csak növelték a halála furcsa körülményei. Juju épp egy dombon tekert felfelé az 1982-es Tour de France-on, és a péniszét a nadrágjából kivéve, megállás nélkül könnyített magán, amikor az arca hirtelen eltorzult a fájdalomtól. Juju szíve ott helyben felrobbant a maximálisnál is nagyobb teljesítménykényszertől, a biciklista pedig a nadrágjából kilógó pénisszel távozott az élők sorából.

Juju halálát a verseny nézői csak húsz kilométerrel arrébb vették észre, amikor a versenyző szakadékba hajtott. Addig ugyanis az épp egyenes útszakaszon a motorikus reflexei tovább hajtották, tempója és a kedvező szélirány pedig még halálában sem engedte meg, hogy leessen a kerékpárról. A dopping útja egy archív híradófelvétellel kezdődik, amely Juju extrém halálát mutatja meg nekünk. Csakhogy Juju Pepe sosem létezett, A dopping útja pedig ugyan első ránézésre dokumentumfilmnek látszik, valójában egy szenzációs áldokumentumfilm, amely bravúrosan csinál hülyét ebből a doppingokkal terhelt sportágból. És különben is: Juju Pepe szerepében Orlando Bloomot láthattuk.

A dopping útjában a Saturday Night Live fenegyereke, Andy Samberg is nyeregbe pattan
A dopping útjában a Saturday Night Live fenegyereke, Andy Samberg is nyeregbe pattan

 

Mi az a mockumentary?

A mockumentary vagy magyarul áldokumentumfilm komikus filmzsánernek számít. Az ilyen filmek azt az érzetet keltik a nézőben, mintha egy komoly dokumentumfilmet nézne, de a komikus túlzások miatt egy idő után gyanússá válik, hogy talán mégsem ez a helyzet. Fikciós elemeket mutatnak be nekünk úgy, mintha valóságosak lennének. Az egyik leghíresebb mockumentary a Rob Reiner rendezésében 1984-ben készült A turné (This Is Spinal Tap), amely egy fiktív brit heavy metal zenekar káoszba torkolló amerikai turnéjának kíván emléket állítani.

A Tour de France, amelyen csak öt versenyzőt nem zártak ki

Egy jó áldokumentumfilm arról ismerhető fel, hogy nagyon is valóságos embereken és történéseken alapszik. Juju Pepe figurájában például egyértelműen felismerhető a tragikus sorsú olasz sztárbiciklista, Marco PantaniA dopping útja pedig teli van ilyen és ehhez hasonló csemegékkel a kerékpársport rajongóinak. Szerencsére úgy készítették el, hogy azok is bőven találjanak benne röhögnivalót, akik nem követik figyelemmel a Tour de France eseményeit.

Már maga a történet is teljesen agyhalott. Miután Ditmer Klerken (Kevin Bacon), a Nemzetközi Kerékpárszövetség vezetője megkapta első hitelkártyáját, nem tudta kezelni azt a varázslatos tényt, hogy bárhová nyújtja, mindent megkap vele, amit csak szeretne, így három hónap alatt tizenhatmillió dolláros adósságot halmozott fel a bankja felé. Mivel ő felelt a kerékpárosok doppingellenőrzéséért, mindenkinek írt egy levelet, hogy 50 000 dollárért cserébe kivonhatják magukat az éves drogteszt alól. A Tour de France elkezdődött, csakhogy az első nap után a botrány kirobbant: az összes induló közül csak ötöt nem találtak vétkesnek a megvesztegetésben, tehát a második naptól kezdve a verseny mindössze öt kerékpárossal folytatódott. Akik – természetesen – maguk is teli voltak nyomva doppingszerekkel.

Néhány riasztó statisztikai adat a kerékpársportról

A felmérés az 1998 és 2013 közti korszakot vette alapul, amikor Lance Armstrong hét alkalommal nyerte meg a Tour de France-t (mára a győzelmeit mind elvették).

  • A 16 éves periódus alatt 12 Tour de France-győztestől vették el a címet doppingolás miatt.
  • A 16 év alatt 81 biciklista kerülhetett be a verseny tíz legjobbja közé. 65%-uk érintett volt a doppingbotrányokban.
  • Abban a hét évben (1999–2005), amikor Lance Armstrong folyamatosan nyert, a top 10-ben végző versenyzők 87%-a volt érintett a doppingbotrányokban.
  • A 16 éves periódus során a top 10-ben végzők közül 39 biciklista versenyzői karrierjét függesztették fel hosszabb-rövidebb időszakra.
  • 2003 és 2008 voltak azok az évek, amikor a legtöbb doppingolót fogták a Tour de France első tízében végzettek között.
  • Bár a fenti adatok szörnyűnek tűnnek, mégsem a kerékpárosok azok, akiket legnagyobb számban kapnak doppingoláson. Még náluk is többet bűnöznek a súlyemelők, a műlovaglók, a birkózók, dzsúdósok, bokszolók, rögbisek és atléták.

A hülyeség vonzza a sztárokat

A dopping útja ötlete annak az Andy Sambergnek a fejéből pattant ki, aki a Lonely Island nevű vicczenekarával számít elképesztően népszerűnek az USA-ban, és egyszer már készített egy szenzációs áldokumentumfilmet Popsztár – Soha ne állj le (a soha le nem állással) címmel, melyben a Justin Bieber-szerű popcsillagokból csinált teljesen hülyét. A sportolókból is csinált már hülyét korábban, méghozzá szintén az HBO megbízásából, amikor a 7 nap a pokolban című filmben a profi tenisz világát gúnyolta ki nagyszerűen. Ahogy a Popsztár és a 7 nap a pokolban, úgy A dopping útja is teli van sztárvendégekkel, és még a kisebb szerepekben is olyan nevek tűnnek fel, mint Dolph Lundgren, Jeff Goldblum, Julia Ormond, Danny Glover vagy az önmagát játszó Mike Tyson és J.J. Abrams. Ráadá

A felrobbant szívű Juju Pepe testében az alábbi tiltott szereket találták.
A felrobbant szívű Juju Pepe testében az alábbi tiltott szereket találták.

Maga Samberg ezúttal is megjelenik, csak most nem a főszerepben: ő alakítja a nigériai kerékpárost, aki azért indulhatott, mert a papájának gyémántbányája van az országban, így csak neki volt normális biciklije egész Nigériában. Már ennyiből is látszik, hogy a film egyáltalán nem finom paródiát tol: itt félpercenként nyomják a legvadabb kreténségeket az arcunkba. A doppingellenőrök vezetője például egy interjúban bevallja, hogy a szakértelme növelése érdekében maga is minden drogot és doppingszert kipróbál, az élményeit pedig meg szokta festeni (érdekes módon minden festményen orális szexet végez egy medvével…). Aztán ott van Gustav Ditters (fiatalon John Cena, idősen Dolph Lundgren alakításában), a skandinávok legjobb cangázója, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy a vérét kicserélte gepárdvérre, hogy ezzel is gyorsabb legyen…

Egy katasztrofális vendégszereplő

Ennyi tömény hülyeség persze hosszú távon fárasztó volna, és ezt az alkotók is tudják, ezért A dopping útja játékidejét meghúzták negyven percben, ami ideális az ilyen kegyetlen humor-szőnyegbombázáshoz. Sambergéktől megkapják a magukét nemcsak a doppingellenőrök és a kerékpárosok, hanem a sportújságírók és az őrült rajongók is, egészen hihetetlen jeleneteket eredményezve. A dopping útja nagyon közel állt ahhoz, hogy tökéletes legyen, csakhogy az alkotók elkövettek egy nagy bakit. A sok fiktív megszólaló között az egyik maga Lance Armstrong lett.

Lance Armstrong önmaga paródiájaként jelenik meg A dopping útjában
Lance Armstrong önmaga paródiájaként jelenik meg A dopping útjában…nem biztos, hogy kellett volna

Ahelyett, hogy egy rá hasonlító színészt kértek volna fel, nekik maga Armstrong kellett, aki nem volt rest, és az alkalmat csúnyán kihasználta önmaga viccesnek szánt mosdatására – ismételten arra fut ki a dolog, hogy mivel mindenki doppingolt, az ő doppingolása sem akkora bűn. Armstrongot hallgatni, ahogy a saját doppingügyeivel viccelődik, hasonlóan kínos, mintha mondjuk Usain Bolt azzal viccelődne, hogy bármikor lefutja Oscar Pistoriust.

Armstrong minden megszólalásakor kínosan éreztem magam, és nem értettem, hogy Sambergéknek mi szükségük volt arra, hogy egy a sportéletnek ilyen sokat ártó alakkal szövetkezzenek. Nélküle ugyanis A dopping útja egyszerűen egy hibátlan, okos és ötletes viccparádé lett volna a kerékpársport legszégyenteljesebb éveiről. Azonban azt kell mondjam, hogy még vele is kihagyhatatlan.

 A dopping útja július 9-től látható az HBO GO kínálatában és július 17-től az HBO műsorán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top