Szabadidő

Nyílt levél a moziban körülöttem ülőkhöz

Hangos zabálás, smárolás, chatelés és társalgás: a mozi legidegesítőbb nézőire akad ki egyik olvasónk, aki végleg búcsút intett a nyugodt, élvezhető filmnézésnek.

A mozi iránti rajongásomat a szüleimtől örököltem, akik minden ikonikus filmet megnézettek velem a filmszínházban. Számukra a moziba járás még felért egy ünnepel, nem úgy a ma embere számára, akinek ez a műfaj már rég nem szent, a moziban mindent megenged magának. A mozietikett a múlté.

Kedves néző, te, aki a bal oldalamon ültél,
Tudom, a mozi része a pattogatott kukorica, a gumicukor, a mártogatós és a gigakóla, nincs ezzel semmi baj, én csak azt kérem, egyszer hallgasd végig, micsoda hangeffektek mellett falod ezeket: nemcsak csámcsogsz, de nyitott szájjal, hangosan zabálsz, zsíros ujjaid között nyikorog és ropog a kukorica, amit egyszerűen nem lehet nem hallani. Torkos falatozásod az Artúr király minden egyes percét élvezhetetlenné tette – az pedig csak hab a tortán, hogy kukoricád fele a földre ömlött, az elhasznált hulladékaidat pedig totális beleszarással otthagytad a földön a takarítószemélyzet számára.

Kedves néző, te, aki előttem ültél a csajoddal,
Értem én, hogy a mozi hangulata – a sötét nézőtér, a vibráló fények, a kényelmes fotel – már önmagában izgató, de ha legközelebb smárolni és összebújni vágysz, ülj a hátsó sorba vagy válassz egy olyan filmet, amire nem ezrek kíváncsiak. Nincs bajom a szerelmes összesimulással, azzal már sokkal több, hogy intim jelenetetek belógott a látómezőmbe, ami élvezhetetlenné tette a látványt.

Kedves néző, te, aki jobbra ültél,
Mi a túrónak mész moziba, ha az okostelefonodat 126 percre sem tudod letenni? Fogalmad sincs, hogy miről szólt a film, ebben biztos vagyok, és abban is, hogy magasról tettél arra, hogy a mozi alatt végig világított a fejed, ami téged ugyan nem zavart, engem annál inkább. Mentségedre váljék, annyi eszed azért volt, hogy a hangot levedd.

Kedves néző, te, aki mögöttem ültél,
Bár a többi szomszédnak köszönhetően eleve lőttek a kellemes filmélménynek, azért te is rátettél egy lapáttal, végig narráltad a filmet: “Láttad, hogy ez csak rajz, Feri?”, “Pff, elég gázul rakták össze a greent meg a cgi-t, másként mozog a hegy meg az ég!” Ilyen és ehhez hasonló – illúzióromboló kommentárokkal fűszereztétek a filmet, aminek hatására egy laikus is elkezdi észrevenni a hibákat, a film pedig nagyot veszít értékéből.

Kedves néző, te, akinek nem tanították meg, hogyan kell a moziban viselkedni,
Értsd meg, hogy

  • a mozi nem mindenki számára olcsó mulatság,
  •  nincs jogod ahhoz, a borsos áron megvásárolt élményt böfögéssel, hangoskodással, cuppogással elrontsd,
  • a mozi nem disznóól, ahol nem baj, ha kiömlik a szemeted, vagy cipőd talpa összepiszkítja a bársonyt,
  • tekintettel kell lenned a körülötted lévőkre – pont úgy, ahogy a mozin túl is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top