Szabadidő

Ildy Leet le akarta festeni Dalí, de ő inkább Amerikába ment a szerelme után

Élete első csókját Salvador Dalítól kapta, és egy tévés tehetségkutató műsorban futott be. 1956 után Párizsba menekült a családjával, majd Amerikába ment egy szerelem kedvéért, és ott is ragadt. Zeneszerző, producer, családanya, üzletasszony és előadóművész, aki Elvis-imitátorként is fel szokott lépni. Ő Ildy Lee, aki nagyon büszke arra, hogy magyar származású.

Leh Ildikó, azaz Ildy Lee Újvidéken született. Amikor Jugoszláviához csatolták a szülőföldjét, akkor az egész család Magyarországra menekült édesapja nemesi származása miatt. Gyerekkorát szegénységben és bizonytalanságban töltötte, állandóan attól rettegtek, hogy újra menekülniük kell. Végül apját a nép ellenségének nyilvánították, és a családnak valóban költöznie kellett. Párizsban kezdtek új életet, ahol Ildi magányosnak érezte magát, hiszen a francia nyelvet sem ismerte. Amint egy kicsit megtanult franciául, azonnal verseket kezdett írni, és napi hat órát zongorázott, a zenébe menekült. 16 éves volt, amikor az édesapja vett neki a születésnapjára egy gitárt, és onnantól kezdve nem is csinált mást, csak gitározott. Később benevezett egy tehetségkutató versenybe, amelyet meg is nyert, és ezzel teljesen megváltozott az élete.

Fellépett a párizsi Olympia színpadán, ahol Yves Montand (Édith Piaf felfedezettje), Simone Signoret (az Ördöngösök, a Hely a tetőn és az Árnyékhadsereg színésznője) és Gilbert Becaud (a Nathalie előadója) tapsolt neki az első sorban, sőt, Tino Rossi partnernőjeként szerepelt egy operettben, hajót neveztek el róla, A Tábornokként emlegetett Charles de Gaulle díszvendége volt a párizsi operaházban a belga király és királynő tiszteletére tartott partin, Alain Delon pedig piros rózsával próbálta meghódítani. Első ismert dala a Bonsoir Johnny volt, amit Johnny Hallydaynek írt, miután egy cannes-i tévés fellépés után bemutatták őket egymásnak. Ildy azonnal belezúgott a szépfiúba, akit ráadásul a francia Elvisként emlegettek, kimutatni azonban nem merte az érzéseit.

Dalí csókja

Élete első igazi csókját Salvador Dalítól kapta, aki egy fellépése után ment oda hozzá gratulálni, és azt mondta a fiatal lánynak, hogy szeretné őt lefesteni. A furcsa bajszos, bundás alak hirtelen megkérdezte Ildyt, hogy megcsókolhatja-e, és mielőtt ő válaszolhatott volna, oda is hajolt. De hiába csókolta meg a híres művész, Ildy mégsem ment el a partijára, és végül festmény sem készült róla. Igaz, csak utólag tudta meg, hogy az idegen, bajszos férfi Dalí volt.

Ildy Lee az összes gyerekkori álmát valóra váltotta Amerikában

Amerikai álom

Ildy egy müncheni tévéadás után ismerkedett meg egy fiatal amerikai ügyvéddel, akibe azonnal bele is szeretett. Két hétre látogatta meg Amerikában, de végül örökre ott ragadt, és össze is házasodtak. Hiába kapott neves lemezcégtől szerződést, mivel a férjének ez nem tetszett, ezért inkább gyerekeket szült, és otthon maradt. No, nem hagyományos háziasszonyként élt, legalábbis éjjelente folyamatosan dolgozott: befejezte az egyetemi tanulmányait, verseket, könyveket írt, dalokat szerzett. Üzletasszonyként először egy kicsi házat vásárolt, majd a teljes felújítás után eladta a vételár duplájáért, aztán egy nagyobb házzal csinálta meg ugyanezt, amíg meg nem valósította az álmát: egy márványpalotát épített úszómedencével és pálmafákkal a tengerparton.

Ildy Elvisként
Ildy Elvisként

Nemcsak akkoriban, de a mai napig rengeteg jótékonysági munkát végez, ápolja a magyar kultúrát, és népszerűsíti szerte Amerikában. A most 76 éves Ildyt mostanában az RTL Klub Reggelijében láthatjátok rendszeresen, ahol nemcsak Amerikáról és magáról beszél, de egy-egy dalt is elénekel, hogy felvidítsa a nézőket.

Szinte az összes Amerikában élő magyarral megismerkedett,  például Teller Edével, Zsigmond Vilmossal, Szász Lulával (Szász Endre özvegyével), de találkozott Tony Curtisszel, Gene Simmonsszal a Kissből vagy a szintén magyar származású Cornel Wilde-dal, akit Frédéric Chopin megformálásáért az 1945-ös, A Song to Remember című filmben Oscar-díjra jelöltek. Ildy Lee hosszú ideje nem járt Magyarországon, utoljára akkor volt itt, amikor Bródy János bemutatta őt a Zenebutikban, Ildy pedig elénekelte a Filléres emlékeim francia változatát, amit ő maga fordított le Bródynak.

A 76 éves Ildynek esze ágában sincs visszavonulni, hihetetlen energiával éli a mindennapjait, 12 nyelven énekel, és rengeteg terve van, amiket még meg akar valósítani. Többek között Magyarországra is szívesen eljönne…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top