Szabadidő

Lázas, beteg kölyökrókát mentettek meg a Gyáli úton

Zolinak, a kölyökrókának valószínűleg kullancscsípéssel járó fertőzése van, ezért szökött fel 40 fokosra a láza. A mindössze három hónapos állatra egyik éjjel Budapesten, a Népliget közelében, a Gyáli úton találtak rá.

A kölyökróka az úttesten feküdt, így még az sem zárható ki, hogy elütötte egy autó, ugyanakkor az Állatmentő Se­reg munkatársai szerint a róka valószínűleg a leginkább a kutyákat érintő babózia nevű betegségtől szenved. 

A babózia egy kullancsok által terjesztett betegség. Zoli, a kis róka nem akart enni, vér volt a vizeletében, ráadásul negyvenfokos láza volt, amikor be­került az állatmentőkhöz. Az állatoknál normális az emberinél maga­sabb testhő, de a negyven fok már ná­luk is betegségre utal – ma­gyarázta Némedi Edina ál­lat­védő a Borsnak.

Lázas, beteg kölyökrókát mentettek meg a Gyáli úton

 

A kullancscsípéssel terjedő fertőzés nem játék, akár halálos kimenetelű is lehet, ha nem kezelik – figyelmeztet a szakember. A három hónapos Zoli – akit az állatorvosa nevezett el – szerencsére jó kezekben van, állandó megfigyelés alatt áll. Hogy egészen pontosan mi a baja, azt majd a laboreredmények elkészülése után lehet biztosan megmondani, de erre még 1-2 napot várni kell. A rókát valószínűleg a kukákba kidobott ételmaradék csábíthatta be a városba, de így legalább megfelelő orvosi kezelésben részesült. Ha minden jól megy, idővel visszatérhet a va­donba.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top