Szabadidő

Új papagájfajt fedeztek fel Mexikóban

Hihetetlen, de új papagájfajt fedeztek fel Mexikóban. Lehet, eddig azért nem vették észre őket, mert viszonylag fiatal, alig 120 ezer éves fajról van szó. Ők a kék szárnyú amazonok.

Új papagájfajt azonosítottak a mexikói Yucatán-félszigeten: a kék szárnyú amazonnak nevezett madár harsány, rövid hangot ad ki, és viszonylag fiatal: 120 ezer éve fejlődött ki a fehér homlokú amazonból – olvasható a PeerJ tudományos lapban.

Miguel A. Gómez ornitológus a Yucatán egy eldugott vidékére látogatott 2014-ben, amikor megpillantott egy papagájt, melynek tollazata egész más színű volt, mint a többi ismert fajé – írta az eurekalert.com.

A kedden megjelent tanulmány a madarat jellegzetes alakja, színezete, hangja és viselkedése alapján új fajként írja le, mely az Amazona gomezgarzai rendszertani nevet kapta.

Forrás: eurekalert.org
Kék szárnyú amazon hím – Forrás: eurekalert.org

A tanulmányban kék szárnyú amazonként emlegetett madár jellegzetessége az egyedülálló zöld korona. Ugyanaz az élőhelye, mint a yucatáni amazonnak (A. xantholora) és a fehér homlokú amazonnak (A. albifrons nana), de nem szaporodnak egymás közt.

Igen jól megkülönbözteti az új fajt a többitől éles, harsány, rövid, ismétlődő, monoton kiáltása. Röptében rövidebb, élesebb, jak-jak-jak-szerű hangot hallat, ha megpihen, a kiáltás lágyabb és hosszabb.

A Yucatán-félszigeten bukkantak a kék szárnyú amazonokra

A faj kicsi, 12-nél kevesebb tagot számláló rajokban él. Növényevő, mint az amazon minden tagja, magokat, gyümölcsöt, virágokat és leveleket eszik.

A mitochondriális DNS elemzése alapján az új faj viszonylag fiatal, mintegy 120 ezer éve jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top