Szabadidő

117 éve született Oskar Fischinger, aki lerajzolta a zenét

Épp ma 117 éve született Oskar Fischinger, akiről valószínűleg nem sokat tudhatunk, hacsak nem vagyunk a korai avantgárd filmművészet rajongói, vagy nem futottunk bele véletlenül a mai napon előtte tisztelgő Google-logóba. Ismerd meg az embert, aki képpel írt hangot és történet nélkül csinált filmet!
117 éve született Oskar Fischinger, aki lerajzolta a zenét

Az 1920-as években felfutó avantgárd hullámmal a filmművészetben addigra megszilárdult hollywoodi stílust kezdték ki, de a zűrös európai korhangulat is erős hatással volt a korban alkotó filmesekre. A dada mellett a legradikálisabb irányzat az absztrakt film volt, ami lényegében abból indult ki, hogy a filmnek történet nélküli, pusztán formák, ritmus és zene játékából álló “vizuális szimfóniának” kell lennie, nemcsak azért, mert az irányzat teoretikusai szerint a film erre született, és punktum, hanem azért is, mert így mindenki által érthető univerzális nyelvet lehet teremteni. Épp ezért az absztrakt film alkotói leginkább társművészetekből, a zene és a képzőművészet oldaláról érkeztek a filmművészetbe, ilyen volt például Hans Richter, Viking Eggeling és Oskar Fischinger is.

“A világon mindennek van lelke, ami a hangján keresztül szabadulhat fel” 

Oskar Fischinger német festő és absztrakt filmes volt, de később egyébként rajzfilmeket is készített, plusz ő felelt például a speciális effektekért Fritz Lang A Hold asszonya című filmjében. Munkájában a zeneiségből indult ki, ezt szerette volna vizuálisan megragadni, nagyjából úgy, hogy zenére komponált “filmverseket” (vagyis korai videoklipeket) készített, amelyekben egyszerű geometriai formák ugrálnak és változnak a zene dallamára. Mondjuk így:

Fischinger élete során nagyjából 800 képet festett és 50 kisfilmet rendezett – ezekhez egyébként szintén ő maga kézzel festette meg a képkockákat, amelyeket aztán kockáról kockára befényképezett az animáláshoz.

A rendező 1936-ban kénytelen volt elhagyni Németországot, ahonnan Hollywoodba került, és bár a fogadtatása kezdetben pazar volt – azonnal bekerült a már akkor is neves stúdiónak számító Paramounthoz, kapott német titkárnőt, angoltanárt és elég jó fizetést is –, később sok nehézséggel kellett szembenéznie a hollywoodi filmiparban. Ott ugyanis nem lelkesedtek Fischinger avantgard filmjeiért – a Disney-nek például összerakott egy szekvenciát Bach d-moll toccata és fúgájára, de végül annyira megváltoztatták, hogy Fischinger neve nem is került ki.

Fischinger 1967-ben halt meg, de filmművészete még sokáig nagy hatással volt a világra. Ma egyébként mi is kipróbálhatjuk kicsit, milyen avantgárd filmrendezőnek lenni – a Google-logóra kattintva megkomponálhatjuk saját vizuális szimfóniánkat!

 

Olvass még többet izgalmas filmrendezőkről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top