Szabadidő

Nyaralás és a Facebook: mit igen és mit ne?

Itt a vakáció, indul a család nyaralni. Ez szép és jó, azonban ma, amikor már a mosdóig se megyünk el az okostelefon nélkül, nem árt néhány dolgot fejben tartani, ha kezdődik a várva várt szabadság. Lássuk, mire érdemes odafigyelni!

Az egyik nagy szállodalánc által a közelmúltban készített felmérésből kiderül, hogy rendkívüli módon hozzá vagyunk nőve az okostelefonunkhoz. A kutatás során azt a kérdést tették fel a válaszadóknak, hogy ha 25 százalékos kedvezményt kapnának a szállásuk árából, hajlandóak lennének-e a nyaralás idejére megválni például a telefonjuktól. Nem meglepő az eredmény, amely szerint a válaszolók 74 százaléka hallani sem akar erről. Persze ez érthető, ha mellé tesszük a Time magazin saját felmérését, amelyből az derül ki, hogy a válaszadók 45 százaléka legfeljebb néhány órát bírna ki a telefonja nélkül, de minden negyedik ember 30 percenként, minden ötödik ember pedig 10 percenként ellenőrzi, hogy nem maradt-e le valami fontosról.

Szelfi nélkül már nem is nyaralás?
Szelfi nélkül már nem is nyaralás?

Ezek fényében kell körüljárni a nyaralás és a Facebook (vagy, a kört kitágítva, a közösségi média) használatát. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mit és hogyan osztunk meg ismerőseinkkel, illetve potenciálisan az egész világgal.

Csak szerényen!

Az egyik brit mobilszolgáltató is végzett egy kutatást, amelyből kiderült, hogy a felhasználók 60 százaléka nem tudja megállni, hogy nyaralás közben ne álljon neki dicsekedni facebookos ismerőseinek: a megkérdezettek több mint fele azt mondta, hogy a nyaralás során biztos, hogy feltölt olyan fotót, amelyen turistalátványosságok előtt vagy épp a strandon pózol, esetleg elegáns helyen fogyasztja ebédjét vagy vacsoráját. Mindezt azért, hogy ismerőseik, barátaik irigykedjenek rájuk.

Thought I ordered the small sushi boat. by mattcrown #rkoi #richkidsofinstagram #neckerisland #branson

A post shared by Rich Kids Of Instagram (@richkidsofinstagram) on

Nem akarnánk mutogatni bizonyos ősz hajú és szakállú filmipari szakemberek jóval fiatalabb feleségeire, de most őszintén: elég idegesítő egy dolog, ha nap mint nap a barátaink hűsítő koktélokat vagy épp fehér homokos tengerpartot ábrázoló fotóit kell bámulnunk, miközben ülünk a munkában, vagy hazafelé izzadunk a buszon. Persze egy-egy fotó még nem a világ vége, de amikor valaki minden reggel kiteszi az ugyanarról a teraszról készített fotóit, akkor azért hamar betelik a pohár.

Nem kell hirdetni, hogy nem vagy otthon!

Alapvető hiba, amit sokan elkövetnek, sajnos viszont egyre gyakrabban előfordul, hogy valakihez azért törnek be, mert a Facebook-oldaláról vagy az Instagramjáról látják, hogy éppen külföldön tartózkodik (de legalábbis nem a lakásában). Bár elvileg könnyen elejét lehetne ennek venni, sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan egyáltalán nem foglalkoznak az adatvédelmi beállításokkal. Ezért, ha lehet, a nyaralás ideje alatt ne posztoljunk olyasmit, ami arra utalhat, hogy a lakásunk éppen üresen áll, vagy ha mégis így teszünk, gondoskodjunk róla, hogy illetéktelenek ne láthassák a fotóinkat.

Nem lenne jó ilyesmire hazaérni, ugye?
Nem lenne jó ilyesmire hazaérni, ugye?

Azt is érdemes elfelejteni, hogy ország-világ színe elé kiírjuk, hogy “Juhú! Holnaptól két hétig félájultan fogok heverni a tengerparton!”, hiszen így pontosan tudatjuk másokkal, hogy ez idő alatt üres lesz a kéró. Megint csak a fenti tanáccsal tudunk szolgálni, de még jobb, ha az ilyen posztokat úgy, ahogy van, mellőzzük. Elvégre, ettől csak elszomorodnak azok a barátaink, akiknek ez idő alatt dolgozniuk kell.

A helyi bűnözőkre is gondolj!

Oké, lejöttél a Facebookról, nem posztolsz oda ilyeneket, de hát az Instára azért csak ki lehet tenni egy-két képet, nem igaz? Ez sem feltétlenül jó ötlet, a hashtageknek és a fotókba bekerülő földrajzi információknak köszönhetően ebből a szinte pontos tartózkodási helyünkre lehet következtetni. Az meg senkinek nem hiányzik, hogy éppen a nyaralása közben rabolják ki – sajnos ilyenre is volt már példa.

A legjobb megoldás megint csak az adatvédelmi beállítások környékén keresendő, de még ennél is szerencsésebb, ha nyaralás közben a pihenéssel foglalkozunk, a fotókat-videókat akkor is ráérünk posztolni, ha már hazaértünk. Persze, így nem lesz “azonnali” a közvetítés, de gondolj arra, hogy a képek válogatása során még egyszer átélheted a nyaralás legjobb pillanatait. Amikor meg ott vagy teljes testi valódban, akkor inkább az élményeknek add át magad, ne a telefonod nyomkodásának!

Ne jelöld be a barátaidat!

Elkészült a tökéletes szelfi a tengerparti naplementében, nosza, dobjuk is fel egyből, és jelöljünk be rajta mindenkit, aki ott volt velünk, sőt, még azt is, aki nem volt, csak a szívünkben. Nem jó ötlet, mert így nemcsak magunkról kürtöljük világgá, hogy nem vagyunk otthon, hanem a szeretteinkről is. Inkább ezzel is várd meg, amíg hazaérsz, és akkor a fentiek mellett még a barátok kedvenc emlékeiről is értesülhetsz majd a kommentek között.

Virslilábat, gyerekfotót, KÉRLEK, NE!

Attól nem leszel menő a Facebookon, ha minden délután felnyomod a strandolós képeket, természetesen úgy, hogy belelóg a két lábad a tengerpart látképébe. Ellenben az első kép után mindenkinek elege lesz majd belőled, mert ez a virslilábas poén már pár évvel ezelőtt is csak nyugdíjas jegyet vehetett volna a lepencei strandra. Akkor már inkább egy szép tájképet készíts, abban legalább lehet gyönyörködni.

Most komolyan, ha legalább az a szép tengerpart látszódna rendesen... (Fotó: Tumblr)
Most komolyan, ha legalább az a szép tengerpart látszódna rendesen… (Fotó: Tumblr)

A végére hagytam az egyik legfontosabbat: lehet, hogy aranyos kis angyalok a gyerekeid, földre szállt kis puttók, akik kacarászva pancsolnak a felfújható kismedencében. De könyörögve kérlek, ne posztolj róluk fürdőruhás és/vagy tökmeztelen fotókat, nemcsak a Facebookra, hanem úgy általában az interneten sehova! Sajnos a világhálón sok sötét szándékú ember is előfordul, ezért sosem tudhatod, hogy az aranyosnak szánt fényképet mikor gyűjti be egy pedofilhálózat. Meg amúgy is, lehet, hogy cukik a gyerekeid, de hidd el, az ismerőseidnek, barátaidnak pont elég lesz róluk mondjuk maximum heti 1 darab cuki fénykép, szigorúan teljes ruházatban.

Nyugodt, békés, Facebook-mentes nyaralást kívánok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top