Szabadidő

Elindult Szőnyi Ferenc a világ legnehezebb futóversenyén, a Himalájában

A nagy himalájai futófesztivál, a Great Himalayan Ultra Running magyar résztvevőjeként indult el Szőnyi Ferenc, akinek 480 kilométeres távot és 40 foknyi hőmérséklet-ingadozást kell legyőznie az elkövetkezendő napokban.

A világ egyik legbrutálisabb ultramaratonján, a Great Himalayan Ultra Runningon vesz részt Szőnyi Ferenc ironman, összetett ultratriatlon-világbajnok, aki – ha minden igaz – június 19-én, itthoni idő szerint este nekiveselkedett a 480 kilométeres himalájai távnak. Az ázsiai hegységben a napokban futófesztivált tartanak, ennek egyik száma az említett táv, amelyet öt nap alatt kell a mindössze három indulónak megtennie.

Nemcsak a kilométerekből van rettentően sok, de egyéb szélsőséges körülmények is nehezítik a futók dolgát. Például az, hogy az általában 4000 méter magasan haladó pályán, ami Manalitól Lehig vezet, 40 százalékkal ritkább az oxigén a levegőben. Az út egyébként az év egy részében a hó miatt zárva van, csak júniustól októberig lehet használni. Aztán Szőnyi Ferencnek ki kell majd bírnia a közel 40 Celsius fokos hőmérséklet-ingadozást is. 

Íme a terep:

A sportember eddig 112 Ironman távú versenyen van túl (ebből 30-at egymást követő napon teljesített), kétszer letekerte a Race Across America versenyt, ami a világ legkeményebb kerékpárversenye, és számos egyéb ultrafutás mellett háromszor lefutottaa a Spartathlont is. 2015-ben futott már a Himalájában is, igaz ott “csak” 333 kilométeres távon indult. 

Szőnyi mostani futását a Facebook-oldalán is követni tudod, bár a sajátos terepviszonyok miatt a szervezők annyit ígértek, hogy először csak 170 kilométer környékén tudnak adni részeredményt, azonkívül nem nagyon van mobilhálózat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top