Szabadidő

Videó: így készült gyerekkorunk egyik kedvenc játéka, a Matchbox

A mai harmincasok még szinte biztos, hogy játszottak Matchbox kisautókkal, nemrég pedig előkerült egy videó arról, hogyan készültek ezek a játékok a hőskorban.

A Matchbox nevet a brit Lesney Products nevű cég védette le 1953-ban, legújabb játékautóik márkaneveként. Az első sikerüket egyébként még nem is egy autóval, hanem a II. Erzsébet brit királynő koronázási hintójának modelljével érték el, amelyből több mint egymillió darabot értékesítettek.

Ez után nem sokkal a Lesney egyik tulajdonosa, Jack Odell készítette el az alábbi képen is látható, kisméretű zöld-piros úthengert. Erre azért került sor, mert Odell lányának iskolájában hoztak egy szabályt, amely szerint a gyerekek csak olyan játékokat hozhatnak magukkal, ami elfér egy gyufásdobozban. Odell alkotása az első volt a legendás 1:75 méretarányú játékok sorában. 

Az első Matchbox, amit Jack Odell a kislányának készített (Fotó: Tumblr)
Az első Matchbox, amit Jack Odell a kislányának készített (Fotó: Tumblr)

Az úthenger mellé készült egy kukásautó és egy betonkeverő is, ezt a hármast dobták először piacra, és ezzel kezdődött a Matchbox világhódító útja. Az iskolai szabályt megörökítve a kisautókat gyufásdobozra emlékeztető dobozkákban kezdték árusítani.

Mint a fenti videón is látható, a játékautókat mérnöki pontossággal tervezték és kézzel festették. A prototípusokat először fából faragták ki, az eredetinél ötször nagyobb méretben. Ezután elkészültek a kisméretű öntőformákat, majd megkezdődik a sorozatgyártás. A sikeresebb modellekből több millió példány is készülhetett. Két réteg festés után következett a szárítás, majd felkerültek a műanyag alkatrészek, például a kerekek és az ülések. A Matchboxok már a hatvanas években évente egymillió fontos bevételt hoztak a Lesney-nek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top