Szabadidő

És a te gyerekedre ki vigyáz a nyáron?

Tábor, nagyszülők, családi nyaralás, kedves barátok – ezek a lehetőségek állnak a legtöbbünk rendelkezésére, hogy valahogy kibekkeljük a 10 hetes nyári szünetet. Van, akinek egyáltalán nincs segítsége, és pénze sem arra, hogy táborokat fizessen. Ilyenkor maradnak egyedül otthon a gyerekek, vagy mennek dolgozni a szülőkkel.

Remek megoldást mesélt egy budapesti anyuka, akinek évek óta fájt a feje a hosszú nyári szünet miatt. Ő a barátai segítségével oldja meg azokat a heteket, amikor már nem tud szabadságot kivenni.

“A történet szomorúan kezdődik, de ígérem, a befejezése vidám lesz. Öten vagyunk jó barátnők, már hosszú évtizedek óta. Ötünknek összesen hét gyereke van, a legkisebb 2 éves, a legnagyobb 10. Amikor a barátnőnknél mellrákot diagnosztizáltak, akkor megbeszéltük, hogy felváltva segítünk neki, beosztottuk a napokat, délután főztünk, és megfürdettük a gyerekeit, aztán meséltünk nekik és lefektettük őket. Az apák is besegítettek, így aztán viszonylag könnyedén átvészeltük ezt az időszakot. Szerencsére a barátnőnk meggyógyult, de megbeszéltük, hogy nyaranta is így oldjuk meg ezentúl a hosszú nyári szünetet. Néha a nagyszülők is beszállnak, de alapvetően mi öten szülők vigyázunk a hét gyerekre. Egyikünk tud otthonról dolgozni, a zűrös napokat így vészeljük át. Az étkezésre összedobjuk a pénzt, és szerencsére kettőnknek családi háza van, így a kertben is tudnak rohangálni, bandázni a gyerekek. Ők is élvezik, mi pedig megnyugodtunk, hogy a nyarak is meg vannak oldva. Lehetetlen 10 hét szabadságot kivenni, a táborok pedig nagyon sokba kerülnek, ha az egész nyárról van szó…”

Egy háromgyerekes egyedülálló anyuka arról mesélt, hogy egész évben táborokra spórol, de így sem tudna kifizetni a három gyerekének egész nyárra táborozást.

A volt férjem általában egy hétre vállalja be a gyerekeket nyáron, én viszont két hétnél több szabadságot nem tudok kivenni, és sajnos a munkahelyemen sem szeretik, ha beviszem a gyerekeket. Ezt meg is értem, mert a kisfiam elsős, ő sem érzi jól magát ott, hiszen nekem dolgoznom kell, és nem tudok vele eleget foglalkozni. Nagyszülők nincsenek, úgyhogy maradnak a táborok. Igyekszem ezeket úgy kiválasztani, hogy a gyerekek élvezzék, jó programok legyenek, de mivel egy hét minimum 20 ezer, ezért három gyereknek heti 60 ezer forintot kéne előteremtenem. Idén csak két tábor fér bele a büdzsébe, az két hét, egy hét az apjukkal, két hét velem: öt hét van megoldva jelenleg a tízből. Gőzöm sincs mi lesz a maradék 5 hétben, mert a gyerekeim közül a legnagyobb 11 éves, úgyhogy nem tudom, és nem is akarom otthon hagyni őket egyedül. Bízom benne, hogy megoldódik a dolog…”

Ahol vannak vidéki nagyszülők, és szívesen vállalják az unokákat, ott könnyebb megoldani a sok hetes nyári szünetet.

Két hét a férjem szüleivel, két hét az én szüleimnél – mi így oldjuk meg a nyarakat. Aztán felváltva veszünk ki szabadságot a férjemmel, és igyekszünk sokat dolgozni otthonról. Nekem szerencsém van, mert a főnökeim nem bánják, ha otthonról dolgozom, csak a munka legyen elvégezve. Az persze nem túl élvezetes a fiúknak, ha egész nap a gép előtt ülök, de ez van…”

Ki vigyáz a gyerekedre nyáron?

A legszerencsésebbek azok a családok, ahol az anyuka vagy apuka nem dolgozik, és van nyaralójuk, ahol a gyerekek szívesen eltöltik a nyarat.

“Három gyerekünk van, és én szabadúszó vagyok, a feleségem az, aki főállásban dolgozik. Mindig én megyek le a gyerekekkel nyáron a nyaralóba, és gyakorlatilag szeptemberig ott vagyunk. A feleségem jön csütörtökön este, pénteken innen dolgozik, és hétfő hajnalban elindul újra a munkahelyére. Lehet, hogy van, akinek ez furcsa, nálunk soha nem okozott gondot ez a fajta munkamegosztás. Nyárra nem vállalok munkát, csak akkor, ha valami tényleg nagyon fontos vagy sürgős. Ilyenkor a feleségem vagy a nagyszülők helyettesítenek, de bevallom őszintén, én nagyon élvezem ezeket a nyarakat. Jókat bicajozunk, kirándulunk, fürdünk, és jöhetnek a srácok barátai is. Sokszor 3 helyett 5-6 gyerek is tombol nálunk, de nem baj, legalább jól mulatunk.”

És ahogy a szülők példáiból is kiderül, tényleg nincs túl sok variáció a 10 hetes nyári szünetre. Ha nem probléma kifizetni a táborokat, vagy vannak családok, ahol az anyuka otthon van a gyerekekkel, akkor nem gond a szabadság.

A legtöbb önkormányzat szervez összevont táborokat a kerületben élő, vagy a településen élő gyerekeknek, mert tudják, hogy különben sokaknak lehetetlen megoldani a nyarat. Ezek a táborok jóval megfizethetőbbek, mint a magánszervezésűek, általában csak a gyerekek étkezését kell kifizetni, ami napi 500-600 forintba kerül. Ilyenkor a kerületi iskolák tanárai turnusokba osztva felügyelnek a gyerekekre, vagy iskolákban, vagy, ha van a kerületnek, településnek saját tábora, akkor ott. A közös program legtöbbször játék, de sok helyen igyekeznek azért némi pluszt hozzátenni ehhez. A lényeg, hogy nem kell a gyereket egyedül hagyni otthon, hanem felügyelet alatt, gyerektársaságban töltheti a nyarat. Ilyenkor egy bökkenő szokott lenni: hogy a gyerekek és a szülők kicsit aggódnak, ugyanis előfordulhat, hogy sem a tanárokat, sem a gyerekeket nem ismeri a táborban a csemete, de szerencsére a gyerekek könnyen oldódnak, könnyen barátkoznak. Van olyan hely is, ahol kikötik, hogy egy gyerek maximum 3 turnusban vehet részt, mert akkora az érdeklődés ezekre a férőhelyekre, hogy különben mások egyáltalán nem férnének be.

A teljesség igénye nélkül összeszedtünk 16 érdekes tábort, ahová elmehetnek a gyerekek:

  • alkotó tábor
  • állatkerti tábor
  • biciklis tábor
  • falmászó tábor
  • foci tábor
  • főzőtábor
  • horgásztábor
  • lovagtábor
  • média tábor
  • öko tábor
  • vitorlás tábor
  • zenei tábor
  • kalandtábor
  • katonai tábor
  • citerás és népzenei tábor
  • régész tábor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top