Szabadidő

Lehet, hogy Bob Dylan plagizálta a Nobel-beszédét

20 hasonlóságot állapítottak meg Bob Dylan Nobel-beszéde és egy diákok által használt weboldal szövegei között. Elég szép trollkodásnak tűnik a beszéd.

Az elemzés szerint Bob Dylan plagizálhatta a Nobel-díj átvételéhez írt beszédét, amelyhez felhasználhatta a SparkNotes online platform szövegeit. A Slate magazin feltárta a hasonlóságokat az internetes oldalon szereplő, Moby Dickkel kapcsolatos szöveg és Dylan beszéde között, amelyben a költő és dalszerző három könyvről szól, amelyek a legnagyobb hatással voltak a pályafutására.

A vizsgálódás azt követően kezdődött el, hogy a zenész egy olyan idézetet vett bele a beszédbe, amely nem szerepelt Herman Melville regényében. Dylan egy kvéker papot idézett, aki így szól egy másik szereplőhöz: “Néhányan, akik sérüléseket kapnak, megtérnek istenhez, mások megkeserednek.” Egy Ben Greenman nevű író azonban rámutatott, hogy ez a sor nem található meg Melville könyvében, tehát Dylan valószínűleg rosszul idézte.

A Slate viszont felfedezte, hogy a SparkNotes ugyanezt az idézetet használta, amikor a pappal kapcsolatban így írt: “Valaki, akit próbálkozásai az istenhez vezettek a megkeseredés helyett.

A Slate további 19 hasonlóságot mutatott ki Dylan Moby Dickről szóló gondolatai és a SparkNotes regényt ismertető összefoglalója között. Dylan például azt írja: “Az egyik hajón ott van az őrült próféta, Gabriel, aki megjósolja Ahab végzetét.” A SparkNotes pedig így fogalmaz: “Az egyik hajó viszi Gabrielt, az őrült prófétát, aki megjósolja a végzetet.” 

Dylan és a Nobel-bizottság képviselői egyelőre nem fűztek kommentárt a felmerült plágiumgyanúhoz. A zenész, költő és dalszerző októberben nyerte el az irodalmi Nobel-díjat, és június 10-ig kellett megtartania ezzel kapcsolatos előadását, különben nem kaphatta volna meg a díjjal járó 8 millió svéd koronát. Dylan június 4-én egy beatköltemény formájában adta elő a beszédét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top