Rendőrök védik a tiszavirágokat

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Milliónyi tiszavirág hagyja el hároméves iszapbölcsőjét a napokban a Tiszán, eszmei értékük rovaronként tízezer forint. A repkedő milliárdokra a rendőrség járőrei vigyáznak.
Írta: | 2017. 06. 13. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Megerősített járőrszolgálattal vigyázzák a tiszavirágzást a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai, akik a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel együttműködve folyamatosan és visszatérően ellenőrzik a Tiszát.

Tiszavirágzás Szegednél 

A tiszai kérészek védettek, egyetlen rovar elpusztítása is szabálysértés, amit akár 150 ezer forintos bírsággal büntethetnek a hatóságok. A tiszavirágok násztáncát csak nézni szabad, a rovarokat megfogni, gyűjteni tilos.

Természetkárosítást követ el, aki a tiszavirágok telepét károsítja meg, vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Ha valaki motoros csónakkal szándékosan belehajt a rajzásba és megzavarja, elpusztítva ezzel a kérészeket, az is természetkárosításnak számít.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) Európa legnagyobb kérészfaja, mára már csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján – főként a Kőrösön – lelhető fel.  Kisebb méretű kérészfajok rajzása több magyarországi folyón megfigyelhető, mint például a Dunán vagy a Rábán is.

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus