Szabadidő

Bánkitó Fesztivál: Jemeni zsidó nővérek és Hajdu Szabolcs is jönnek

Brit punkokkal, izraeli popénekesnőkkel, plusz fontos magyar bandákkal jön idén a Bánkitó, és ez még csak a zenei program. Erős színházi, képzőművészeti és civil jelenlétre is számíthatunk a fesztiválon. Szubjektív ajánlónk következik.

Idén július 12. és 15. között rendezik meg a Bánkitó Fesztivált. A szervezők azt szeretnék, hogy ez legyen az ország legfontosabb kulturális fesztiválja. Gyökeres változások nem lesznek az elmúlt évekhez képest, de több a külföldi fellépő, és a tavalyinál erősebbnek tűnik a színházi és a képzőművészeti program is.

Lesz két punkkoncert, a brit Slaves és a német The Picturebooks lép fel. Mindeközben a magyar vonalról sem feledkeztek meg a szervezők. Mint minden évben, most is érkezik majd a Middlemist Red, és a visszatérők táborát erősíti a Szabó Benedek és a Galaxisok, a Csaknekedkislány és a Ricsárdgír is. Elég erős lesz a hip-hop mezőny, Bankos mellett Bobafett is fellép – hallgassuk is meg utóbbi Nénike című slágerét.

Valószínűleg az idei Bánkitó legmeglepőbb zenekara az izraeli A-WA lesz; három jemeni zsidó nővér, akik Habib Galbi című slágerükkel már keresztülszántottak a Közel-Keleten.

Ernelláék után Kálmánék

A Bánkitó színházi fesztiválja idén is arra törekszik, hogy független színházi szemleként mutassa be a legfontosabb kortárs magyar darabokat. Emellett lesznek kifejezetten a fesztiválra készülő produkciók, amelyeket csak Bánkon láthatnak az érdeklődők. “A fő szempontunk olyan társulatok, előadók meghívása volt, akik képesek fontos társadalmi kérdésekre releváns módon reagálni, és rendhagyó színházi látásmóddal rendelkeznek” – írják a szervezők.

Ernelláék Farkaséknál
Ernelláék Farkaséknál

Hajdu Szabolcs és társulata nemcsak a már híressé vált Ernelláék Farkaséknál filmet hozza el, hanem annak színdarabváltozatát és a következő részt, a Kálmán-napot is. Mellettük jön még a Tünet Együttes, a Táp Színház, Dollár Papa Gyermekei, a Mentőcsónak Egység és a Stereo Akt is.

Einstand

Idén először a Bánkitó képzőművészeti fesztiválja önálló címet is kapott: Einstand. A Pál utcai fiúk híres jelenetére utaló cím a fesztivál idei fő témájához, a korrupcióhoz kapcsolja a képzőművészeti programot, amely három részből áll majd. A meghívott művészek szekciójában ott lesz Gróf Ferenc, Kisspál Szabolcs és Monory Ráhel.

Fotó: Szemerey Bence / Bánkitó
Fotó: Szemerey Bence / Bánkitó

A Fiatal Írók Szövetsége nyílt irodalmi pályázatot hirdetett korrupció témakörben, a hat nyertes pályaművet pedig a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület hat tagja jeleníti majd meg különböző médiumokon keresztül. Ezek mellett a Bánkitó a kezdetektől fogva fontosnak tartja, hogy aktívan bevonja a fesztiválozókat a programok megvalósításába, ennek a tradíciónak a folytatásaként pedig idén is kiírták az Open Call szekció pályázatát, amelynek győztesei is kiállítanak majd a fesztiválon.

Minden további információ megtalálható a Bánkitó Facebook-oldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top