Szabadidő

Indokolatlan macskák, kamionok és balhé – Kalandozás az orosz videoklipek varázslatos világában

Indokolatlan macskák, folyamatosan veszekedő párok, női princípium és az önmagukat túl komolyan vevő popsztárocskák lelepleződése mind tetten érhető az orosz zenetévék kínálatában. Garantált szórakozás nyelvtudás nélkül is.

Egy horvátországi hétvégén bukkantunk a hazánkban már néhány éve megszűnt tévés zenei kívánságműsor-csatorna, a Music Box orosz változatára, a Music Box Russia nevű adóra, és az életünk egy csapásra megváltozott. Az orosz könnyűzenei élet gyöngyszemei ugyanis nem igazán jutnak el ide, a Kárpát-medencébe, a nyelvi akadályok, főként a cirill betűk miatt pedig az online keresgélés sem túl könnyű. Szerencsére némi kreatív Google-keresgéléssel néhány klipet sikerült azonosítani, így már semmi sem állhat az orosz partihangulat útjába.

Oroszországból szeretettel
Oroszországból szeretettel

Persze nem szeretnék eltartott kisujjú műkritikusnak látszani, elvégre mégis popslágerekről van szó, így nem kérem számon az előadókon a mély intellektuális tartalmat, sem zeneileg, sem vizuálisan (a szöveget meg, ugye, eleve hagyjuk), azonban pont a nyelvi korlát miatt kiváló lehetőség nyílik rá, hogy a klipbe csomagolt tartalmat egy lépéssel hátrábbról lehessen szemlélni.

Szemlélni pedig van mit, a kliprendezők ugyanis Moszkvától Vlagyivosztokig kitesznek magukért. A szemfájdító számítógépes grafikától a – vélhetően a szponzorok miatt – a háttérbe parkolt kamionokon át a fülledt(nek szánt) erotikáig tart a sor, ráadásként időnként olyan szürreális képekkel sokkolják a nézőt, hogy a Csurjumov–Geraszimenko üstökös adja a másikat. De ennyi felvezetés után lássuk a legerősebb versenyzőket. Kezdésnek mindjárt egy számítógép-grafikával súlyosan terhelt darab.

Édesanyám, híres vagyok!

A bemelegítés után pedig álljon itt az ukrán Время и Стекло (Idő és üveg) nevű popduó Stílusosan (On Style) című slágere. A 2010-ben alakult együttesben Nadja Dorofejeva énekesnő és a fiatal Christian Bale-hasonmásversenyen döntős Alekszej Zavrogodnij pakolják a divatosan szögletes ritmusokat a bulizók talpa alá. A videó a nyugati slágergyárosok fröccsöntött műanyag stílusát idézi, hazafias színekkel rájátszva az orosz nacionalizmusra, helyenként indokolatlan császári japán lobogós háttérrel súlyosbítva.

Nadja a dal fő üzenetét – “Mama, I’m a star, I’m a super-duper star” – a jobb érthetőség kedvéért azért angolul is elénekli, Alekszej rapbetétjeibe is kerül pár angol kifejezés, mint például “on the dancefloor”, de a lilás-rózsaszínes esődzsekije miatt erre nehéz figyelni. Ami ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a putyini Oroszország nőket elnyomó szellemiségével szembeszállva itt van Nadja, aki már ízig-vérig modern nő, ezt a klip hátterében parkoló, teljesen indokolatlan MAN típusú kamionok neve elé biggyesztett WO szócskával igyekszik hangsúlyozni.

A nem túl bonyolult slágerecske idén februárban került fel a YouTube-ra, a nézettségi adatok pedig rámutatnak, hogy az oroszajkú közönségnek érdemes dolgozni: Nadja és Alekszej nótáját ennyi idő alatt több mint 43 millióan látták. A duó két évvel ezelőtti, Имя 505 című dala pedig már a 155 milliós nézettséget közelíti.

A “főnök csaja”-archetípus

Nem nehéz elképzelni azokat az orosz oligarchácskákat, üzletembereket, akik a kifutóról, esetleg magasabb költségvetésű pornófilmekből vadászott nőik számára keresnek elfoglaltságot, amikor eszükbe jut, miért ne faraghatnának Irinából/Natasából virtigli szupersztárt. Nosza, kerítsünk egy fülbemászó szintialapot, egy sportautót, amelynek a motorháztetején lehet fetrengeni, húzzunk Irinára/Natasára valamilyen állatmintás miniruhát meg persze toronymagas tűsarkút, és már foroghat is a klip! Ebbe a vonalba passzol az Инфинити – Когда уйдешь (Infiniti az együttes neve, a nóta címe: Amikor elmész), amelynek rendezője, bizonyos Pavel Hudjakov még egy amerikai utazást is kidumált a megbízójából, hiszen Oroszországban valószínűleg nem lehetne a nevadai Death Valley-hez hasonló kietlen pusztaságot találni. Az már kevésbé érthető, hogy Hudjakov úr milyen mély szimbolikát gondolt a hőségtől kirepedezett talajon fetrengő énekesnő képsorai mögé, de nem is boncolgatnánk mélyebben, az értelmezést meghagyjuk a műélvezet mellé.

Ennél is erősebb Жанна Фриске и Дискотека Авария (Zsanna Friszke és a Diszkóbaleset) nevű formáció Малинки (Málnák) című száma, amely egy, a Hófehérkére hajazó orosz népmese videoklipbe lázálmodott változata. A klip főszereplője az unatkozó milliárdosnő, aki egy óvatlan gázadás miatt lezuhan a jachtja fedélzetéről (a platina színészi munka 1:10 környékén látható az alábbi videóban), hogy egy mesebeli parton térjen magához, ahol három törpe próbálja keltegetni, mielőtt az egyikük véletlenül tarkón nem csűri egy evezőlapáttal. Innentől azonban csúcsra jár a buli, nem is mondok többet, érdemes végignézni.

Sajnos a cirill betűs nyelvi szakadék miatt nem sikerült megtalálnom azt a klipet, amelyet valójában ide szántam, amelyben a jelentős mennyiségű szilikonkiegészítővel – és a repedt fazék hangot elviselhetővé szelídítő Autotune-nal – felturbózott énekesnőnek csupán annyi a feladata, hogy testhez simuló ruhában cirógassa magát a félhomályban, miközben a másik történetszálon futó szerelmespár egymást kergeti egy nagyváros utcáin, hogy aztán heves veszekedés után végül újra egymáséi legyenek.

Romantika = balhé

A szenvedélyes veszekedés azonban egy visszatérő toposz az orosz klipek világában, szinte minden második videóban előkerül. Nincs ez másként Polina Gagarina, a 2015-ös euróvíziós dalfesztivál orosz indulója esetében sem. Спектакль окончен (A játéknak vége) című dalának klipje komor, retrofuturista hangulatú sci-fiként kezdődik, a szerelmi szál ezzel párhuzamosan napjainkban bontakozik ki. Sajnos arra nincs magyarázat, hogy a furcsa teleportkapszulának, a mostanában nagyon trendi Nixie-csöves órának vagy épp a Vasúttörténeti Park elhagyott raktárára hajazó helyszínnek mindehhez mi köze, veszekedés azonban van benne, nyilván az elején, hiszen erre épül fel a nagybetűs dráma. Sajnos, a klipet elnézve kissé olyan érzése támad az embernek, hogy valahol félúton elfogyott a koncepcióra szánt költségvetés, a történeten tátongó dramaturgiai lyukakat ezért Gagarina különböző, szélgéppel megtámogatott ruháinak a közeli képeivel hidalta át a rendező. A klip végén ezért enyhe hiányérzete támad a nézőnek, ráadásul arra sem derült fény, hogy mi volt a szerepük a régi vonatoknak, de közel harmincmilliós nézettségnél ez ne legyen már tétel!

Indokolatlan macskák mindenütt

A cicás tartalmak mindig nagyon népszerűek, az interneten legalábbis mindenképpen. Az már jóval rejtélyesebb, hogy az orosz klipek világába hogyan szivárogtak be a cirmos négylábúak. Kezdjük rögtön a legerősebb versenyzőnkkel, Nargiz Zakirova énekes-színésznő Я буду всегда с тобой (Mindig veled leszek) című alkotásával. Az extravagáns megjelenésű Zakirova a The Voice című tehetségkutató második évadának győzteseként robbant be a köztudatba, és bár azóta emigrált az Egyesült Államokba, azóta is ontja magából a könnyfakasztó balladákat. Az alábbi videó zeneileg nem különösebben érdekes, egységsugarú, lapra szerelt elmentazénrózsám-fájazénszívem tematikájú szösszenet, a klipje azonban egy igazán váratlan gyöngyszemet tartogat. A bohó, fiatal – és tetovált kezű – orosz szerelmesek boldog sétálgatással és a reggeli közbeni évődéssel eltöltött perceit különös dolog szakítja félbe. Bár a hipszterszakállas férfi főszereplő (nevezzük Szásának) egy ideig játékosan párbajozik szíve hölgyével a reggelizőasztal felett, az idillbe egyszer csak beleköp…a macska (a videón 1:34-től látható a csodálatos jelenet)! A szerencsétlen állat – amely ezt a 2-3 másodpercet leszámítva sehol máshol nem tűnik fel a klipben – fején látszik, hogy nem egészen erre szerződött, miközben a hozzá álmodozó mosollyal dörgölőző Szása konkrétan a torkánál fogja a nyomorult jószágot, hogy az ne akarjon kiugrani a kezéből. A legerősebb mégiscsak Szása barátnőjének erre adott reakciója, aki olyan arcot vág, mintha Szását legalábbis a legjobb barátnőjével kapta volna rajta a dácsa egyik félreeső folyosóján. A közelgő tragédiát előrevetítve ezután Szása szomorúan hegedülni kezd, amiből a világ egyik legviccesebb szexinek szánt jelenete bontakozik ki.

Zakirovától egyébként nem idegen a funkciótlan állatok alkalmazása videóiban, ТЫ — МОЯ НЕЖНОСТЬ (Te vagy az én gyengédségem) című videoklipjének nagy részében ugyanis egy meglehetősen közömbös bagolynak énekel, akivel látszólag egy tengerparton töltöttek el egy romantikus délutánt. Időnként azért egy halastóba is befekszik, de az igazi érzelmei csakis a baglyot illetik.

De vissza az indokolatlan macskákhoz! A kettes számú versenyző ebben a kategóriában a Лови (Kapd el!) nevű fiúbanda Стану небом (Leszek az ég) című nótája. Zenei szempontból elhanyagolható alkotásról van szó, amit az is bizonyít, hogy tavaly szeptember óta a 450 ezres nézettséget sem sikerült elérnie a YouTube-on. Ebbe a sorba is csak azért fért be, mert az együttes három tagjának hódítási kísérleteit taglalja aszerint, ahogy a fiúk elképzelik, ezzel párhuzamosan bemutatva azt, ami valójában történik. A klipben 1:40-nél járva láthatjuk, ahogy az ifjú Legolasra emlékeztető énekes álmaiban a vörös ruhás femme fatale odalép hozzá, és félreérthetetlenül utal rá, hogy itt most romantikázás lesz, ám a valóságban a végzet asszonya csupán kedvenc cirmijével szeretne játszani az állatvédőket triggerelő mozdulatokkal, az ifjú Legolas szemforgatása közepette.

Férfi-nő, macska-egér játék, körülbelül így lehetne összefoglalni a Винтаж (Régiség) nevű banda Роман (Regény) című dalának klipjét, amelyből csak úgy csöpög az erotika. Már a kezdés is erős, A lekötözött félmeztelen férfit a zongorán tűsarkúban pózoló énekesnő kísérti. A szürke 50 árnyalata itt már a kanyarban sincs, még akkor is, ha a hányaveti módon kötéllel körbetekert férfiú szemét takaró csipkeszalag konkrétan átlátszik, így nem sok értelme van. Az énekesnő egyébként egy körúti szexshop teljes kínálatát felvonultatja a latex miniruhát menyasszonyi dresszként újraértelmező divatbemutató során, majd 1:52-nél megérkezünk szürreáliába. A popdíva ugyanis egy fehér egérkét emel a szájához, mintha csak el szeretné fogyasztani, hogy pár képsorral később már egy akkora cirmos macskát emelgessen, mint ő maga ülve. Az előző alkotásokkal szemben itt legalább a kontinuitásra ügyeltek a készítők, a jószág ugyanis még legalább kétszer látható a klip további részeiben. A videó megtekintését azonban nem ajánljuk a zene és főleg a hangszerek rajongóinak, ugyanis amit az énekesnő művel a szerencsétlen, jobb sorsra érdemes pianínóval, azt nézni is rossz.

Hosszasan folytathatnánk a felsorolást, de inkább azt javasoljuk, hogy mindenki mártózzon meg az orosz könnyűzene világában, a fenti klipekkel ugyanis tényleg csak a felszínt karcolgattuk. Zárásként álljon itt egy nemzetközi piacra szánt mű, a Little Big nevű formáció With Russia from Love című partihimnusza minden kötelező kellékkel, az ültetett ezerötös Ladától a háromcsíkos melegítős szláv esztétikán át a véletlenszerűen feltűnő háziállatokig és az elmaradhatatlan Kalasnyikovokig. Jó szórakozást kívánunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top