Szabadidő

Meghalt Gregg Allman

Meghalt Gregg Allman amerikai rockzenész, az Allman Brothers gitárosa. Cher a hetvenes években a felesége volt.

Elhunyt Gregg Allman amerikai rockzenész. A 69 éves, hosszú ideje betegeskedő zenészt szombaton savannah-i otthonában, szerettei körében érte a halál.

A zenész az idősebb bátyjával, Duanéval a hatvanas évek végén alakított együttesben, a The Allman Brothers Bandben kezdte a pályafutását. Fénykorában a banda számait folyamatosan játszották a rádiócsatornák, albumaik pedig a rocktörténelem legjobbjai közé kerültek.

Számos nagy sikerű számukat, köztük a Whipping Post, az It’s Not My Cross to Bear és a Midnight Rider címűeket Gregg Allman írta, aki az együttes vezető énekese és billentyűse volt.
Cher, aki a hetvenes években a felesége volt, halálhírével kapcsolatban úgy fogalmazott: “nincsenek szavak”, és mellékelt egy képet is, amelyen mindketten szerepelnek.

Az együttest első három albuma igazi sztárrá tette, ám ekkor súlyos tragédia érte a csapatot: a rendkívüli tehetségként emlegetett rockgitáros, Duane 1971-ben, 24 éves korában motorbalesetben elhunyt. Alig több mint egy évvel később pedig a basszusgitáros, Berry Oakley is motorbaleset áldozata lett.

Az együttes a nyolcvanas években felbomlott, de az idők során többször újraformálódott. 1990-ben az új felállású banda új zenével állt elő, és új hallgatóságot is talált. 1995-ben beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. 1996-ban az együttes Grammy-díjat kapott a legjobb instrumentális rock kategóriában a Jessica című számért. A bandát 2012-ben Grammy-életműdíjjal is kitüntették.

Allmannál 1999-ben hepatitis C-fertőzést állapítottak meg, 2010-ben májátültetésen esett át. Tavaly augusztusban bejelentette, hogy súlyos egészségügyi problémái miatt a Mayo Klinikán kezelik, és lemondta további fellépéseit. Idén márciusban pedig a 2017-re vállalt koncertjeit is lemondta. Menedzsere, Michael Lehman szerint az utóbbi időben Southern Blood című utolsó albumán dolgozott, amelynek kiadását szeptemberre tervezték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top