Szabadidő

Megható fotó: megölelte megmentőjét a megkínzott csimpánz

Leilát, a négyéves csimpánzt anyja halála után, még kölyökként adták el egy gazdag üzletembernek. Onnantól kezdve az élete nem volt más, csak szenvedés.

Egészen addig, míg John Grobler, a Namíbiában dolgozó újságíró véletlenül meg nem látta őt. “Épp a magánparkot látogattuk, és már a bejáratnál megakadt a szemem a csimpánzon, akit valakik két fához láncoltak. Rettenetes állapotban volt, és ami ennél is jobban megdöbbentett, úgy tűnt, senki sem gondoskodik róla” – mondta Grobler, aki miután lenyomozta a csimpánz tulajdonosát, úgy döntött, kiszabadítja őt.

 

Megható fotó: megölelte megmentőjét a megkínzott csimpánz

A The Dodo cikkéből kiderült, a megkínzott Leila kiszabadítása azonban korántsem volt olyan egyszerű dolog, mint ahogy azt Grobler képzelte. A férfi elmondta, hogy először találnia kellett valakit, aki vállalja, hogy gondját viseli a megviselt állatnak, aki más étel híján azt ette, amit a látogatók bedobáltak neki: sült krumplit, csirkét, tésztát és saját vizeletét itta.

Az újságíró végül egy angolai barátjánál talált helyet Leilának, aki akkor már gondoskodott egy mentett csimpánzról. Csakhogy ahhoz, hogy eljuttathassa hozzá Leilát, meg kellett oldania a szállítását. Végül néhány héten belül ez is sikerült: egy ács vállalta, hogy elkészíti a biztonságos szállítóketrecet, így az utolsó akadály is elhárult azelől, hogy Leila új életet kezdhessen.

Megható fotó: megölelte megmentőjét a megkínzott csimpánz

Grobler egy pár hétig személyesen felügyelte Leila rehabilitációját és azt mondja, ez idő alatt igen szoros kapcsolat alakult ki közte és a mentett csimpánz között. Ám miután a hatodik hét lejárt, az újságírónak újra utaznia kellett munka ügyben és hátra kellett hagynia újdonsült barátját.

“Most úgy állunk, hogy Leila további egy évig biztos maradhat majd Angolában, utána pedig, ha minden jól megy visszaengedik őt a vadonba. Különleges körülmények között nőtt fel, de a szakemberek szerint nem lesz gond a beilleszkedéssel a természetes körülményei közé” – mondta Grobler, aki indulás előtt még egyszer elköszönt Leilától.

Megható fotó: megölelte megmentőjét a megkínzott csimpánz

“A csomagjaim is velem voltak akkor, Leila pedig minden bizonnyal összerakta a dolgot. Korábban még soha nem ölelt meg, akkor viszont a nyakamba borult. Mintha csak pontosan tudta volna, hogy ez a búcsú most hosszabb időre szól” – mondta Grobler, majd hozzátette, alig várja, hogy viszontlássa Leilát.

Olvass még többet állatmentésről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top