Szabadidő

Akár be is perelheti Ukrajna Jeff Koonst

Plágiummal és szerzői jogsértéssel vádolják az ismert amerikai szobrász- és giccsművészt, Jeff Koonst egy nemrég kiállított köztéri alkotása miatt. Állítólag Koons egy múlt században élt ukrán művésztől lopta a felfújható balerina ötletét.

A problémás alkotás egy csaknem 14 méter magas felfújható bábu, a New York-i Rockefeller Központnál május 2. óta látható Seated Ballerina (Ülő balerina) a címe. A napokban egy grúz művész, Lado Pocshua a Facebookján közölte, hogy Jeff Koons szobra valójában egy az egyben másolata egy ukrán képzőművésznő, Okszana Zsnikrup (1931-1993) egyik alkotásának, egy porcelánszobrocskának, amelyet a keramikus még 1974-ben Kijevben készített.

Akár be is perelheti Ukrajna Jeff Koonst

Koons  aki jelenleg a legjobban fizetett élő képzőművész  elismerte, hogy az “ihletet” valóban egy, a múlt század első felében készült porcelánszobrocskától vette, amelyet állítása szerint egy orosz műhelyben talált. 

A neten egy rakás hozzászólás érkezett a plagizálást leleplező bejegyzéshez, megoszlanak a vélemények Jeff Koons etikus vagy nem etikus hozzáállásáról.  Van olyan ukrán művész, aki szerint Koons legalább ilyen módon is népszerűsíti az ukrán képzőművészeti kultúrát, igaz azonban az is, hogy amennyiben a neopop szobrászzsenije nem jelölte meg az ukrán keramikust mint az eredeti mű alkotóját, akkor megsértette a szerzői jogot, amiért az ukrán államnak be kell perelnie. Zsnikrupnak még élnek leszármazottai, akik örökösei a szerzői jogoknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top