Szabadidő

Ezek a mai fiatalok: gyerekzsenik, kiskorú művészek és tudósok

Van, akinek már kétévesen önálló kiállítást rendeztek, de olyan is, aki nyolcadikos korában már magfúzióval kísérletezgetett. Ismerd meg a világ legmegdöbbentőbb fiatal tehetségeit!

“Nem lehet elég korán elkezdeni” – hangzik a közhely, amelyre az alábbiakban felsorolt fiatalok jelentik az élő példát. Akad köztük művész, feltaláló, tudós, de olyan is, aki 12 évesen már főiskolán diplomázott, 17 évesen pedig már mérnökhallgatókat oktat. Lássuk, kik azok, akiktől mi, hétköznapi emberek kétségbeejtően lassúnak és butának érezhetjük magunkat.

Kiállítás két évesen

Kezdjük a sort az ausztrál Aelita Andreval, aki 2007-ben született Melbourne-ben, majd kilenc hónapos korában már meg is alkotta első festményét. Szűk másfél évvel később pedig már meg is tarthatta élete első önálló kiállítását szülővárosában, a BSG Gallery-ben.

Aelita Andre műveiért megvesznek a kritikusok (Fotó: Aelita Andre/Facebook)
Aelita Andre műveiért megvesznek a kritikusok (Fotó: Aelita Andre/Facebook)

Az absztrakt és mágikus expresszionista stílusban alkotó fiatal művésznek azóta már további négy-négy kiállítása volt New Yorkban és Hongkongban, egy-egy pedig Oroszországban és Kínában. Festményei mellett kézzel és táblagépen, illetve okostelefonon is alkot, emellett rendkívül keresettek jellegzetes stílusában befestett hegedűi is. De készített olyan installációkat is, amelyeket “hangfestménynek” neveznek, és amelynek lényege, hogy a képbe beépített egy-egy hangszert (jellemzően hegedűt) is, amelyet meg is lehet szólaltatni.

 

Akit Billy Joel jobbnak tart saját magánál

Ethan Walmark ma már 12. évét tapossa, de a világ már 2012-ban felfigyelt rá. A kisfiút kétéves korában autizmussal diagnosztizálták, szülei csak “tökéletesen nem tökéletes fiúként” hivatkoznak rá. A kis Ethan elképesztő zenei érzékről tett tanúbizonyságot és hihetetlen dolgokat tud művelni a zongorával. A világ akkor ismerte meg, amikor az Autism Speaks nevű rendezvényen eljátszotta Billy Joel Piano Man című számát. Az előadást több millióan látták, így jutott el magához a szerzőhöz is.

“Azt hiszem, a Piano Man bevezetőjét jobban adja elő, mint én – nyilatkozta Billy Joel a Washington Post című lapnak. – Ráadásul ez a gyerek sokkal több energiával játszik, mint én, lehet, hogy tanulhatnék tőle ezt-azt.”

A 15 éves feltaláló, aki elhozta az áramot a falujába

Kelvin Doe vagy művésznevén DJ Focus Afrika egyik legszegényebb országában, Sierra Leonéban született. A kisfiú autodidakta módon tanulta ki az elektromosság titkait és a szemétből összeszedett alkatrészekből saját akkumulátorokat, generátorokat, sőt rádióadót is épített. Az akkumulátorokra azért volt szüksége, mert lakóhelyén hetente körülbelül csak egyszer van áram, a hónap többi napjain sötétségbe burkolóznak az ott élők.

Kelvin azonban úgy döntött, nem hagyja, hogy egy ilyen apróság hátráltassa és hasonló alkatrészekből keverőpultot és hasonló eszközöket barkácsolt, majd elindította saját rádióadóját, ahol híreket mond és DJ Focusként zenével szórakoztatja hallgatóságát. A fiatal tehetség felkeltette a nívós amerikai műszaki egyetem, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) figyelmét is, ezért meghívták a vendégkutatói programukba, amelynek így Kelvin vált a legfiatalabb tagjává.

Mozart nyomdokain

Lee Shing-tsung, vagy művésznevén Tsung Tsung egy tízéves hongkongi kisfiú, aki hároméves kora óta zongorázik. Nem elég azonban, hogy szédítő kézmozdulatokkal játssza Rimszkij-Korszakov vagy épp a példaképének tartott Mozart műveit, saját zeneműveket is szerzett már. A világ akkor figyelt fel rá, amikor a YouTube-ra felkerült egy videó, amelyen ötévesen látható; mára több mint tízmillióan néztek meg.

Az alábbi videón pedig Pirates (Kalózok) című alkotása hallható, amely a Karib-tenger kalózai című film zenéjének feldolgozása. Érdekesség, hogy Tsung Tsung mindössze egyetlen alkalommal hallotta Hans Zimmer eredetijét, ám ez elég volt a fiatal tehetségnek, hogy saját értelmezésében alkossa újra a jellegzetes dallamot.

Aki két hét alatt letudta a gimis matekot

Jake Barnett 1998-ban született és a világ akkor ismerte meg, amikor megjelent róla egy tévedéseken alapuló újságcikk, amely szerint 12 éves korában megcáfolta Einstein relativitáselméletét. Bár ez nem volt igaz, az tény, hogy a kétéves korában autizmussal diagnosztizált kisfiúnak döbbenetes érzéke van a matematikai és a csillagászat iránt.

Mindössze hároméves volt, amikor szülei elvitték egy planetáriumba. Az előadó megkérdezte, hogy a közönség tagjai közül tudja-e valaki, hogy miért furcsa, hosszúkás alakúak a Mars holdjai. A három éves gyerek feltette a kezét, majd megkérdezte, hogy mekkora méretű holdakról van szó. Miután megkapta a választ, annyit mondott: “a bolygó gravitációja annyira erős, hogy a holdak emiatt nem képesek gömbölyű alakot felvenni”. A planetárium látogatóinak elakadt a szavuk.

Jake az általános iskolában rettenetesen unatkozott, ezért szülei a pszichológusa tanácsát megfogadva az Indiana University matematikai előadásaira kezdtek járni vele. A kisfiú pedig lelkiismeretesen fel is készült az előadásokra, ugyanis autodidakta módon, mindössze két hét leforgása alatt megtanulta a teljes gimnáziumi matematikai anyagot az algebrától a trigonometriáig.

Amit mások négy évig tanulnak, Jake Barnett lezavarta két hét alatt (Fotó: Wikipedia)
Amit mások négy évig tanulnak, Jake Barnett lezavarta két hét alatt (Fotó: Wikipedia)

Emellett az összes különbözeti vizsgáját is letette, így 12 évesen beiratkozhatott az egyetemre, ahol sokszor igen tartalmas vitákba bonyolódott a professzoraival. Három évvel később legfiatalabb hallgatóként bekerült a Perimeter Scholars International elméleti fizikai kurzusára, 2014 óta pedig doktori disszertációján dolgozik. Nem rossz egy 16 évestől! Jake egyébként úgy véli, hogy a matematikát sokkal hatékonyabban lehetne oktatni, ha egyszerűbb módszereket alkalmaznának, ezért azt tervezi, hogy könyvet ír a témáról. Egyik hobbija a pi számjegyeinek idézése – fejből.

És aki még nála is okosabb…

Amikor Tanishq Abraham amerikai bennszülöttek leszármazottjaként 2003-ban világra jött, még senki sem sejtette, hogy mindössze hétéves korában már csillagászati előadásokat fog hallgatni az egyetemen. Persze, az oktatási rendszer szigorú szabályai alól nehéz kibújni, ezért muszáj volt leérettségiznie, amire tízévesen kerített sort, de eddigre már három különböző csillagászati szemináriumon szerzett csupa ötöst. Nyolcéves korában megalapította az egyetemi csillagászati klubot, emellett online csillagászati projekteken kezdett dolgozni, amelyek annyira komolyak lettek, hogy még a NASA weboldalán is publikálták.

Nyolc éves korára már szupernovák, exobolygók és legalább egy napvihar felfedezésében is közreműködött, a projektek sikeréhez a NASA adatainak feldolgozásával járult hozzá. Kilenc évesen ő lett a legfiatalabb kutató, aki valaha előadást tarthatott az amerikai űrkutatási ügynökség Lunar Science Forum nevű konferenciáján.

Nukleáris fúzió 14 évesen

Taylor Wilson valóságos matuzsálemnek számít ebben a felsorolásban, az 1994-es születésű texasi fiatalember ugyanis “csak” tízéves korában kezdett atomfizikával foglalkozni. Gimnáziumi évei alatt már a Davidson Academy of Nevada és a University of Nevada hallgatója volt párhuzamosan. Utóbbi intézményben saját kutatólabort is kapott, ahol fúzióval kapcsolatos kísérleteit folytathatta. Mindössze 14 éves volt, amikor a világ legfiatalabb embereként magfúziót volt képes produkálni. 18 éves korában már TED-konferencián adott elő, ahol saját építésű fúziós reaktorának működését mutatta be.

Taylor Wilson és Barack Obama amerikai elnök 2012-ben (Fotó: Wikipedia)
Taylor Wilson és Barack Obama amerikai elnök 2012-ben (Fotó: Wikipedia)

Ezt követően épített egy sugárzásmérőt, amellyel az Intel International Science and Engineering Fair nevű pályázatán 1500 versenytársát legyőzve 50.000 dolláros díjat nyert. A nukleáris biztonsággal kapcsolatos munkáját még Barack Obama amerikai elnök is megtekintette 2012-ben.

Diploma 12 évesen, egyetemi tanár 17 évesen

Santiago Gonzalez 2010-ben mindössze 12 éves volt, amikor megszerezte első informatikai diplomáját a Colorado School of Mines főiskolán. Mesterdiplomáját 2015-ben kapta meg, ezzel egy időben pedig már egy operációs rendszerekről szóló szemináriumon oktatja a főiskola hallgatóit.

Santiago Gonzalez már érettségi előtt főiskolásokat tanított (Fotó: Santiago Gonzalez/LinkedIn)
Santiago Gonzalez már érettségi előtt főiskolásokat tanított (Fotó: Santiago Gonzalez/LinkedIn)

Diplomamunkájához egyébként geofizikai érzékelőket kellett kifejlesztenie, az elmúlt években pedig egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozott, amely különféle számítógépes rendszerek működését ellenőrzi a világűrben tapasztalható sugárzási körülmények között. Ha kutatásai sikerrel járnak, olyan számítógépeket hozhat létre, amelyek ellenállóbbak a kozmikus és egyéb sugárzással szemben.

Gyermeknapi cikkeink címlapi illusztrációit a 12 éves Ferencsik Borbála készítette. 
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top