Szabadidő

Így okoznak baleseteket a budapestiek – videó

Nyilvánosságra hozott néhány videót a Budapesti Közlekedési Központ alvállalkozója azoknak a buszoknak a biztonsági felvételeiből, amelyeket a fővárosban üzemeltetnek. Tanulságos képsorok következnek.

2012 óta járják Budapestet a VT-Arriva strandkorlátkék színű buszai, amelyeken a kezdetek óta van külső és belső kamera is. A buszbaleseteket rögzítő felvételeket eddig csak a cég dolgozói és a rendőrség munkatársai láthatták, de most nyilvánosságra került néhány. Ezeken többnyire az látszik, hogyan okoznak balesetet a figyelmetlen autósok, az ügyetlen biciklisek és a rátarti gyalogosok.

Az autósok zömmel a kanyarodási szabályokat sértik meg, nem néznek szét vagy a tükörbe, és simán berántják a busz elé a kocsit.

A biciklisek szeretnek szélárnyékban tekerni a busz mögött, viszont sokszor kenődnek fel a busz hátuljára, ha a többtonnás járműnek hirtelen meg kell állnia. Gyakori még, hogy elvesztik az egyensúlyukat, és a busz alá esnek.

Sok motoros nem törődik az esővel, akkor is ugyanúgy vezetnek, ha nedves az aszfalt, így sokszor elcsúsznak, és néha a busz alatt találják magukat.

Figyelmetlenek a gyalogosok is, ők sem néznek szét, nekiszaladnak a busznak, vagy nem sikerül éppen átcsusszanniuk előtte, esetleg az álló busz takarásából lépnek az úttestre.

Az összes felvétel kis sebességnél készült, a buszok sokszor lépésben vagy egy kerékpáros tempójában haladtak, amikor megtörténtek a balesetek, melyeknek szereplői egy esetben sem szenvedtek szenvedtek maradandó sérülést – írja a videókról a Totalcar, ahol további érdekességek olvashatók a balesetek körülményeiről és okairól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top