Szabadidő

Nokia 3310: ezért kár volt feltámasztani a legendás mobilt

A sír széléről visszatántorgó Nokia a kétezres évek eleji nosztalgiára rájátszva dobta piacra 3310-es típusjelű mobiljának modernizált változatát. Az eddigi tesztek egybehangzónak tűnve állítják: nem feltétlenül lett volna szüksége a világnak erre.

A Nokia márkanevet a finn cég dolgozói mentették meg, akik megvásárolták a szebb napokat is látott brandet és az idei Mobile World Congress egyik nagy meglepetéseként bemutatták a felújított Nokia 3310-est, amit hangsúlyozottan nem okostelefonnak szántak.

A legendás elődnél talán csak az egy generációval korábbi, 3210-es változat volt népszerűbb, a kilencvenes évek végének ez volt az első státusztelefonja, a 3310-esből azonban már jóval több fogyott világszerte. Legendás fizikai ellenálló képessége számtalan mémet ihletett, a felhasználók pedig imádták, hogy közel egy hetet is kibír az akkumulátora. Ja, és persze a kígyós játék is rajta volt, ami miatt egy időben mindenki Nokia telefont akart venni.

A nagy előd, az eredeti Nokia 3310 mémek kiapadhatatlan forrásává vált (Fotó: Tumblr)
A nagy előd, az eredeti Nokia 3310 mémek kiapadhatatlan forrásává vált (Fotó: Tumblr)

A Nokia 3310 feltámasztásának bejelentése hatalmas izgalmat keltett, az első tesztek szerint azonban a készülék nehezen fog tudni felérni a nagy elődhöz. Az Ars Technica szerkesztői megjegyezték, hogy az új 3310 tulajdonképpen a faék egyszerűségű Nokia 150 újracsomagolt változata, picit magasabb áron.

Mit tud a felújított Nokia 3310?

De lássuk, mit tud a kifejezetten “butatelefonnak” szánt, felújított 3310-es: a telefon hasonló méretű, mint az előd, de lényegesen vékonyabb, 240×320 pixeles színes kijelzőt kapott, szóval HD-videókról ne álmodjon senki, főleg, hogy a telefon kamerája mindössze 2 megapixeles felbontásra képes. Rendszermemóriája 16 megabyte, ami nem elírás, tényleg ennyit tud, igaz, a készülék funkcióinak használatához nincs szükség többre. Belső memóriája nincs, microSD kártyával bővíthető a háttértár, akár 32 gigabyte-ig, persze kérdés, hogy ki, mit és miért tárolna ezen a készüléken.

Van LED-es vakuja, ami elemlámpaként is funkciónál, emellett mp3-csengőhangokat tud megszólaltatni, illetve ilyen formátumú zenéket képes lejátszani. Ha valakinek igénye lenne rá, rendelhető dupla SIM-kártya foglalattal is, így két telefonszám kezelésére is képes. SMS-ben lehet üzeneteket küldeni – na jó, ott van még az MMS, ha valaki a pixeles fotóit küldözgetné – illetve WAP 2.0-ra képes böngésző van benne, ami azt jelenti, hogy a 3G mobilnetnél gyengébb, 2,5G-nek nevezett EDGE-kapcsolatra képes. Ezzel pár soros leveleket még talán el tudunk küldeni, de egy nagyobb weboldal betöltésével már nem nagyon kísérleteznénk.

Az ötlet jó, az eredmény kevésbé (Fotó: Tumblr)
Az ötlet jó, az eredmény kevésbé (Fotó: Tumblr)

 

A névjegyeket vagy például a fotókat Bluetooth kapcsolaton keresztül tudjuk megosztani másokkal. Az SMS-üzeneteket a jól ismert régi, billentyűnyomkodós módszerrel tudjuk megírni, de a T9-es prediktív szövegbevitel segít abban, hogy a hüvelykujjunk ne szakadjon le az első mondat után. A töltést egy micro USB csatlakozó teszi lehetővé, amit a készülék tetején helyeztek el. A telefon akkumulátora kivehető, és a gyári adatok szerint 22 órányi beszélgetést tesz lehetővé, de akár 744 (!) órán keresztül képes készenléti állapotban várakozni. Annyi biztos, hogy átlagos használattal a tesztek szerint simán kibír egy teljes hetet, ez valószínűleg az egyetlen terület, ahol le tudja győzni a mai okostelefonokat.

Mit nem tud a felújított Nokia 3310?

Mivel nem okostelefonnak szánták, nincs benne wifi, sem helymeghatározó funkció, szóval a GPS-es tájékozódást is el lehet felejteni. Előlapi kamerája sincs, bár valószínűleg, aki ilyen telefont vásárol, nem fogja teleszelfizni az Instagramot.

Az első tesztek szerint a színes, mai mércéve röhejes felbontású képernyőn megjelenő funkciókat előhívni és használni meglehetősen idegesítő, főleg, hogy a navigációt lehetővé tévő központi gombnak a keretével lehet jobbra-balra, illetve fel-le közlekedni a menükben, azonban akinek vastagabbak az ujjai, gyakran fogja megnyomni magát a gombot is, amivel visszakerül a főmenübe vagy más funkciót indít el. A menü az első színes kijelzős mobiltelefonok világát idézi, 3×3-as rácsba rendezett ikonokkal.

A telefonra néhány rendkívül leegyszerűsített applikációt is le lehet tölteni, ha valaki egy ilyen készüléken sem szeretné nélkülözni például a Facebookot, persze arra senki se számítson, hogy a videók, vagy akár egy jobb minőségű animált GIF gyorsan betöltődik a WAP 2.0 kapcsolaton keresztül.

A végére hagytuk a legfontosabbat: a klasszikus kígyós játékot, amely szintén szerepel a Nokia 3310 kínálatában. Sajnos, mint a telefon többi részénél, itt is megpróbáltak egy kis ráncfelvarrást eszközölni, aminek az eredménye egy színes változat, amelyben már nem csak négy irányba fordulhatunk a kígyónkkal, hanem szabadon mozoghatunk a játéktéren. Ezzel csak az a baj, hogy a régi Snake kőegyszerű, de annál élvezetesebb játékmenetét sikerült tönkretennie a Gameloft fejlesztőinek.

Ezért kár volt: így néz ki a Snake játék az új Nokia 3310 színes kijelzőjén (Fotó: Tumblr)
Ezért kár volt: így néz ki a Snake játék az új Nokia 3310 színes kijelzőjén (Fotó: Tumblr)

Tény, hogy a körülbelül 18 000 forintos árával a Nokia 3310 nem a legdrágább készülék a piacon, de az is igaz, hogy butatelefont ennek a harmadáért is lehet már venni, de egy belépő szintű okostelefon is simán kijön ennyiből (na jó, egy picit még lehet, hogy kell rá költeni, de mondjuk a wifi-kapcsolatért és a nagyobb kijelzőért ez vállalható áldozatnak tűnik).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top