Szabadidő

Libanonban rendezték az arab világ első melegfelvonulását

Az arab világban soha korábban nem rendeztek hasonló felvonulást. A másság elfogadását célzó rendezvényt zárt ajtók mögött tarthatták meg Libanonban. Az utcára még ebben az országban sem vonulhattak ki nyíltan a melegek.

A libanoni melegfelvonulást a szervezők egyelőre zárt ajtók mögött, saját körben rendezhették meg az egyik étteremben. “Nem szervezhettünk menetet, igazi melegfelvonulást. A hatóságok nem hagyták volna jóvá” – mondta a libanoni gay pride egyik résztvevője az AFP francia hírügynökségnek. Az egyhetes rendezvénysorozatot a Beirut pride nevű szervezet bonyolította a nyilvános másságot továbbra is elítélő Libanonban.

“Diszkrét, privát helyen gyűltünk össze, ahol előítéletek, nyomásgyakorlás és fenyegetés nélkül zárhattuk a libanoni pride-ot” – mondta a huszonéves Léa, akit homoszexualitása miatt korábban a rendőrök megfenyegettek, hogy őrizetbe veszik. “Rájöttek, hogy leszbikus vagyok, mert amikor egyszer az ellopott telefonomat sikerült visszaszerezniük, elolvasták az üzeneteimet. Azt mondták, le is tartóztathatnának bűncselekmény miatt” – magyarázta a libanoni gay pride egyik szervezője.

Libanoni melegjogi aktivisták azt szeretnék elérni, hogy az ország törvényhozása törölje el a büntető törvénykönyv azon passzusát, amely bűntettnek nevezi, és egy év börtönnel fenyegeti a “természetellenesnek” minősített homoszexuális kapcsolatot.

Andy, aki szintén a libanoni gay pride egyik szervezője, azt mondja, a rendezvény egyik célja éppen az volt, hogy felmérje, hogyan áll a társadalom a melegekhez.

Libanon az arab országok többségéhez képest viszonylag toleráns a mássággal szemben, de rendszeresen előfordul, hogy a rendőrség razziát tart olyan helyeken, ahova a melegek előszeretettel járnak szórakozni.

Címlapfotó: CNN

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top