Szabadidő

Rekordáron adták el a graffiti királyának portréját

Minden idők legdrágábban elkelt amerikai festménye az a portré, amit még a "graffiti királyaként" emlegetett Jean-Michel Basquiat készített. Több mint 110 millió dollárt ért a kép.

A New York-i Sotheby’s csütörtök esti árverésén kelt el 110 és fél millió dollárért Jean-Michel Basquiat cím nélküli portréja, amit a művész 1982-ben készített. A bőkezű licitáló egy japán műgyűjtő, Yusaku Maezawa volt, aki a vásárlással rekordot állított fel: soha ennyi pénzért nem adtak el festményt amerikai művésztől.

Rekordáron adták el a graffiti királya önportréját

Az egykor a graffiti királyaként emlegetett Jean-Michel Basquiat képe 57 millió dollárról indult, és néhány perc alatt kúszott fel az ára gyakorlatilag a csillagos égig. 

Nem kerültek ám mindig ennyibe az Andy Warhol patronáltjaként is ismert Basquiat munkái; a szóban forgó portrét például először 1984-ben adták el mindössze 19 ezer dollárért. Az árverésen szintén résztvevő Jeffrey Deitch műkereskedő a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy ő és a graffitisből lett világhírű művészt támogató ismerősei egyaránt úgy tekintettek Basquiatra, mint Picasso, Bacon vagy Van Gogh szellemi örökösére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top