Szabadidő

Már vakok is megtapasztalhatják a világ leghíresebb festményeit

Egy korábban fotósként dolgozó feltaláló kidolgozott egy módszert, amely lehetővé teszi, hogy a vakok és látásukban korlátozottak is megtudják, mi látható a festményeken.

John Olson és csapata a 3D-nyomtatás technológiáját alkalmazva létrehozta Vincent van Gogh egyik legismertebb festményének, Dr. Gachet portréjának térbeli változatát. A vakok így érintés útján ismerkedhetnek meg a remekművel.

Dr. Gachet portréja eredeti változatban (Fotó: Wikipedia)
Dr. Gachet portréja eredeti változatban (Fotó: Wikipedia)

Az agyunk alkalmazkodóképességét, a neuroplaszticitást vizsgáló kutatók bebizonyították, hogy a látókérgünket az érintés is stimulálja. Ella Striem-Amit a Harvard neurológus kutatója szerint, amikor a vak emberek tapintással érzékelik a tárgyak formáját, az agyukban egészen hasonló folyamatok játszódnak le, mint amikor a látó emberek a látványt dolgozzák fel.

A módszer ígéretes, a National Geographic magazinnak nyilatkozó 13 éves Luc Gandarias hétéves volt, amikor elvesztette szeme világát. Amikor tapintás útján megismerkedett Leonardo híres Mona Lisájával, elsőre felismerte a jellegzetes mosolyt.

Ez pedig az Olson-féle, 3D-nyomtatott változat (Fotó: National Geographic)
Ez pedig az Olson-féle, 3D-nyomtatott változat (Fotó: National Geographic)

“Konkrétan azt éreztem, mint amit mások akkor éreznének, amikor ránéznek a festményre” – mondta a kisfiú. “A lehetőség, hogy így tapintás útján láthatom a képet, és így alkothatok róla véleményt, egy vak ember számára olyan, mintha áttörne egy eddig lebonthatatlannak tűnő falat.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top