Szabadidő

Veszélyes az Éjjel-nappal Budapest

Tanulmányt készítettek az Éjjel-nappal Budapestről, és nem lett túl fényes a végeredmény.

Az RTL Klubon látható Éjjel-nappal Budapest című sorozatból áprilisban vetítették az ezredik epizódot. Ezzel összefüggésben a Médiatanács szükségesnek látta, hogy a műsorról átfogó elemzés készüljön, amely rávilágít annak jellemzőire, esetleges visszásságaira. A hatóság korábban több alkalommal is vizsgálta a műsorszámot, és a kábítószer-használat, a szexualitás, valamint az agresszivitás kifogásolható bemutatási módjai miatt hozott elmarasztaló határozatokat a műsor kapcsán.

A tanulmány két megközelítésből mutatja be az Éjjel-nappal Budapest által képviselt aggályos jellemzőket: egyrészt egy közvélemény-kutatás segítségével felmérte azokat a befogadói véleményeket, amelyek a műsorszámmal kapcsolatban a magyar társadalomban léteznek, másrészt feltérképezte a program valóságábrázolását, amely számos rosszallást váltott ki a befogadók részéről.

Veszélyes az Éjjel-nappal Budapest
Fotó: Facebook

A reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatás rámutatott, hogy a műsort többségében nők nézik (67 százalék), és kiemelkedően az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők között népszerű, a rendszeres nézők 73 százalékát ők adják. A műsorszám által megjelenített életstílust a megkérdezettek túlnyomó többsége nem tartja elfogadhatónak: 83 százalékuk úgy vélekedik, ez egyáltalán nem szolgálhat mintául a mai fiatalok számára. A nézők zöme – 90 százaléka – azt vallja, hogy a programban bemutatott baráti és párkapcsolatokban nagyon sok probléma, konfliktus jelenik meg. A válaszolók általános meggyőződése, hogy az a mód, ahogyan a fiatalok a programbeli párkapcsolatokban a partnerükkel, szerelmükkel viselkednek, a mai fiatalság számára egyáltalán nem követendő, nem példaértékű. A sorozatot követők 59 százaléka úgy gondolja, hogy az Éjjel-nappal Budapest készítői túl nagy hangsúlyt fektetnek a szexualitás bemutatására a műsorban.

A felmérés és a tanulmány számos aggályos elemre, illetve a lehetséges veszélyekre világít rá, melyet a program magában hordoz a védendő korosztályt illetően. A Médiatanács megállapítása szerint szükséges a társadalom figyelmét felhívni azokra a gondokra is, amelyeket a jogszabályok nem rendeznek, és túlmutatnak azon a minimumon, amelyet a törvény képvisel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top