Szabadidő

Ki játszaná Vágási Ferit és Etust a Szomszédok amerikai remake-jében?

Hogy nézne ki a gazdagréti lakótelep Amerikában? Ki játszaná az amerikai Vágási Ferit, Etust vagy Mágenheim doktort? A harmincadik születésnap apropóján elképzeltük, milyen lenne minden idők legkultikusabb magyar sorozatának amerikai remake-je.
1987. május 7-én, kereken 30 éve indult a Szomszédok. Ma már nosztalgiával tekintünk vissza a teleregényre, amelyben Julcsi kamasz cimbije 30 másodperc alatt ivott meg egy üveg vodkát, amelyben Gábor Gábor már akkor startupvállalkozásokba fogott, amikor még azt sem tudtuk, mi az, amelyben két nyugdíjas művész és egy nyomdász minden banditát elfogott a lakótelepen. Ez volt a mi Dallasunk. Szóval május 7-én mi másról írhatnánk, mint a Szomszédokról. – a szerk.

Kezdjük azzal, hogy a magyar panellakótelepeknek nemigen akadnak pontos amerikai megfelelői, vagy ha találunk is valami hasonlót, az arrafelé inkább veszélyes gettónak számít, szóval a Szomszédok – itt van minden, amire megtanított minket a sorozat – amcsi változatában lakótelep helyett marad a kertváros, amelyet nevezzünk csak Richfieldnek. Na, nem az a luxusfajta, hanem egy szerényebb méretű házakkal rendelkező. Olyan hely, ahol sok az üres ház a rossz hiteleikbe a válság során belebukó adósok miatt, mert így egy komoly társadalmi problémát is be lehet emelni a napi témák közé. De kik népesítenék be ezt a kertvárosi, barátságos szomszédokkal teli utcácskát?

Vágási Feri/Francis Calva

Magyar eredeti: Nemcsák Károly

Amerikai változat: Benicio Del Toro

Nemcsák Károly alakításában Vágási Feri egyszeri és pótolhatatlan, de mi azért megpróbáljuk. Francis (a barátainak csak Frank) latino árva, aki hosszú évek munkájával küzdötte fel magát a tisztes kertvárosi létbe. Mivel fehér és egy jómódú családból származó felesége van, nincs túl jóban a felesége családjával, akik lenézik őt. Az amerikai Vágási Feri eredeti foglalkozása nyomdász, de az online média miatt a legtöbb környékbeli nyomda bezárt, így folyton új munkahelyekkel kísérletezik. Mivel a házat hitelből vették, minden munkát elvállal, a környéken egyfajta segítőkész ezermesterként funkcionálva. Mostanság sokat dolgozik költöztetőként; sokszor kell a hiteleiket fizetni nem tudó családokat költöztetnie, és ő is attól fél, hogy erre a sorsra jut. Nagy igazságérzete miatt sokan hívják őt richfieldi Batmannek.

Benicio Del Toro és Kate Beckinsale
Benicio Del Toro és Kate Beckinsale

Vágási Judit/Judith Calva

Magyar eredeti: Ivancsics Ilona

Amerikai változat: Kate Beckinsale

Judith (a barátainak csak Judy) orvoscsaládból származik, és a szüleit több dologgal felpiszkálta. Először is azzal, hogy ő maga nem az orvosi hivatást választotta, ráadásul hozzáment egy latin származású, az ő mércéjük szerint csóró árvához. A richfieldi iskolában dolgozik tanítónőként, így a gyerekeik révén jól ismeri a környékbeli embereket és a problémáikat. Házassága Frankkel a gyakori anyagi problémák ellenére kifejezetten erős.

Janka néni/Aunty Jane

Magyar eredeti: Pásztor Erzsi

Amerikai változat: Shirley MacLaine

Judy édesanyjának testvére Jane néni, aki kölcsönnel segíti ki a fiatalokat, amikor azok megszorulnak házvásárláskor, de ezt a kölcsönt kamatostul kéri ám vissza, és minden létező alkalommal felemlegeti. Nagyon szeret inni – gyengéje a whiskey –, és ha látogatóba jön, nem árt elrejteni a ház könnyen mozdítható értéktárgyait. A Szomszédok eredeti Janka nénijével készített interjúnkat itt olvashatod.

Shirley MacLaine Aunty Jane szerepében
Shirley MacLaine Aunty Jane szerepében

Takács István/Steven Weaver

Magyar eredeti: Zenthe Ferenc

Amerikai változat: Richard Dreyfuss

Mr. Weaver – a barátainak csak Stevie – világ életében Texasban dolgozott sofőrként, és feleségével egy farmot vezetett, de amikor már érezték, hogy a korral a farm napi ügyei túl sok feladatot adtak, úgy döntöttek, eladják azt, és felköltöznek egy kertvárosba. A korral haladva ma Mr. Weaver Uber-sofőrként dolgozik, és csakis amerikai gyártmányú kocsit hajlandó vezetni. Aggasztja, hogy a benzinár-emelkedések az Egyesült Államokat is elérték: hát milyen világ vár még ránk?

Takács Lenke/Lily Weaver

Magyar eredeti: Komlós Juci

Amerikai változat: Kathy Bates

Lily néni egész életében boltban dolgozott, és nyugdíjasként sem bír otthon ülni, ezért a helyi Walmartban segít be eladóként. Mivel a Stevennel közös lányuk balesetben meghalt, a szeme fényét unokájuk, Apple jelenti, aki most velük lakik a házban. Lilyt nagyon aggasztja a környék romló közbiztonsága, és intő jelnek tartja, hogy a munkahelyét az utóbbi időben kétszer is kirabolták.

Kathy Bates Lily Weaver szerepében
Kathy Bates Lily Weaver szerepében

Alma/Apple

Magyar eredeti: Fehér Anna

Amerikai változat: Christina Applegate

Apple Kanadában született, de látogatásai során úgy megszerette az USA-t és Richfieldet, hogy odaköltözött a nagyszüleihez, és az édesanyja halálos autóbalesete után ez a költözés véglegessé válik. Apple egy divatos belvárosi bárban (Creation Coffee) dolgozik pultosként, nagy türelemmel viselve a sok lerészegedő és neki udvarló irodistát. Elképesztő reflexei miatt egyszer egy terrortámadást akadályozott meg, amikor még épp időben hajított ki egy kávézóba bedobott gránátot.

Szelényi János/John Stockton

Magyar eredeti: Trokán Péter

Amerikai változat: Andrew Lincoln

Apple udvarlója igazi nőcsábász, aki alig bírja levakarni magáról az őt üldöző szebbnél szebb nőket. Környezetvédő mérnökként dolgozik, ezért gyakran járja a környéket vagány terepjárójával. Nagyon idegesíti, hogy a barátnője nagyszüleinél kell meghúzniuk magukat addig, míg nem lesz meg a közös otthonuk.

Mágenheim Ádám/Adam Henderson

Magyar eredeti: Kulka János

Amerikai változat: Idris Elba

A Nagy Fekete, ahogy időnként emlegetik, egy igazán gerinces afroamerikai család feje, aki a sztereotípiákkal szembemenve orvosi végzettségű, és kiválóan beszél franciául. Mentősként dolgozik a Richfield melletti nagyvárosban, és gyakran valóban meredek helyekre szólítja a kötelesség. Bár többször próbálnak neki pénzt adni hálából, a család szűkös anyagi helyzete ellenére sem fogadja el soha, és annyira lelkiismeretesen végzi a munkáját, hogy a kórházi előléptetéstől is elzárkózik. Mivel kifejezetten jóképű, sokszor legyeskednek körülötte csinos kolleginák, de ő mindvégig hűséges marad feleségéhez, Jadához.

Ki játszaná Vágási Ferit és Etust a Szomszédok amerikai remake-jében?

Mágenheim Juli/Jada Henderson

Magyar eredeti: Frajt Edit

Amerikai változat: Halle Berry

A Nagy Fekete felesége a környék kozmetikájának lelkes alkalmazottja, főnöke Gabriel-Gabriel (Kevin Spacey) és kollégája, Mr. Oli (Greg Kinnear) nagy örömére. Otthon sokszor zavarja kissé, hogy túlzottan rendes férje van, aki ráadásul nála sokkal könnyebben találja meg a közös hangot kamasz nagylányukkal, az ifjabb Jadával (Alisha Boe).

Szikszay Etus/Ruby Grier

Magyar eredeti: Csűrös Karola

Amerikai változat: Whoopi Goldberg

Jada édesanyja özvegy, és egyedül lakik egy nagy házban nem messze Hendersonéktól. Nem szól bele a lánya házasságába, sőt legyen bármilyen problémájuk, rá mindig számíthatnak, és ha kérdezik, mindenre van valamilyen bölcs tanácsa. Unokája, a kis Jada imádja őt. Sokszor nem értjük miért, de imádják a férfiak, rengeteg az udvarlója/lovagja, akik közül a legfontosabb a francia származású Fleur doktor (Jean-Paul Belmondo).

Köszönet Nagy Istvánnak a cikkhez nyújtott ötleteiért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top