Szabadidő

Valami nem stimmel ezzel a fotóval

Az ember csak nézi és érzi, hogy valami nem oké, elsőre mégis nehéz megfogalmazni, hogy mi az, ami hiányzik a képről.

Mielőtt megmondanánk a választ, mutatunk egy hasonló képet, hátha közelebb visz a megoldáshoz. Íme:

Valami nincs ott, ahol lennie kéne (Fotó: Imgur)
Valami nincs ott, ahol lennie kéne (Fotó: Imgur)

Még mindig nincs meg? De abban egyetértünk, hogy valami tényleg nincs a helyén, igaz? Mutassunk még egyet, ami már valamivel többet segít? Íme:

Ezen a képen már jobban látható a jelenség (Fotó: Wikipedia)
Ezen a képen már jobban látható a jelenség (Fotó: Wikipedia)

Ha valakinek még erről a fotóról sem egyértelmű, akkor eláruljuk, a fenti képről, illetve cikkünk nyitóképéről is egy dolog hiányzik: az oszlopok árnyéka. Ez a különleges helyzet akkor fordul elő, amikor a Nap sugarai pont derékszögben érik a Földet.

Ezen a fotón pedig már teljesen egyértelmű, árnyék nélkül, mintha lebegne a talaj felett (Fotó: https://astrobob.areavoices.com/)
Ezen a fotón már teljesen egyértelmű, árnyék nélkül, mintha lebegne a talaj felett (Fotó: https://astrobob.areavoices.com/)

Hawaii szigetén, ahol ez évente egyszer tapasztalható, saját neve is van a jelenségnek: Lāhainā Noon néven ismert, a nevet eredetileg a helyi természeti és kulturális örökséget gondozó Bishop Múzeum pályázatára 1990-ben beküldött pályaművek közül választották ki. A lā hainā kifejezés ugyanis a szigeteken élő polinéz őslakosok nyelvén azt jelenti: kegyetlen nap.

Hawaii fővárosában, Honoluluban egy Isamu Noguchi nevű művész különleges szobrot is emelt, amely minden évben akkor nyeri el értelmét, amikor a nap sugarai felülről megvilágítják. A furcsa formájú szobor ilyenkor ugyanis tökéletes kör alakú árnyékot vet a talajra.

This is Skygate

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top