Szabadidő

Izland kitalálta, hogyan lehetne télen nyarat csinálni

Arra jöttek rá, hogy miként tegyék elviselhetőbbé a helyiek számára a zord teleket. Olyan biodómokat hoznának létre, amelyek egész évben úgy viselkednének, mintha nyár lenne.

A vulkanikus szigeten arra készülnek, hogy a hőforrások vizével fűtött biodómokat építenének, és ezekben a sötét téli hónapok idején is lehetne a lakosságnak zöldséget és gyümölcsöt, többek között banánt termeszteni.

Ezekben a dómokban városi zöldségfarmok működnének, fák virágoznának, függőágyakban lehetne ejtőzni, közös tereket, éttermeket nyitnának, és olyan erős lenne a világítás, ami elűzné a téli depressziót. Az ötletgazda vállalkozó Hjördís Sigurðardóttir szerint  legkésőbb 2019 elején megnyílhat az első ilyen biodóm, ahol természetesen lennének banánfák is.

Izlandon ugyanis már évtizedek óta termesztenek banánt az üvegházakban, de azokba eddig nem lehetett csak úgy bejárkálni – írja a Magro.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top