Szabadidő

Most már biztos, ingyenes az első nyelvvizsga

Már a jövő év elejétől ingyenessé válik az első nyelvvizsga.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtökön az Országos Diáktanács ülése előtti sajtótájékoztatón azt mondta, az első nyelvvizsga ingyenessé tételével szeretnék segíteni a fiatalok munkaerőpiaci versenyképességét. A kormány célja, hogy minél többen és minél magasabb szinten beszéljenek idegen nyelveket.

A nyelvvizsgák díját ugyanakkor továbbra is mindenkinek ki kell fizetnie, de a sikeres vizsgát követően a 35 évnél fiatalabbak az Új Nemzedék Központnál kérvényezhetik a vizsgadíj visszatérítését.

A felmérések azt mutatják, hogy az elmúlt években emelkedett azoknak a 15-29 éves fiataloknak a száma, akik azt állítják magukról, beszélnek idegen nyelvet, ám a nyelvvizsgával rendelkezők aránya továbbra is stagnál. A korosztály tagjainak csupán 31 százalékának van nyelvvizsga-bizonyítványa, ezért döntöttek az első nyelvvizsga ingyenességéről, legyen ez akár közép-, akár felsőfokú.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top