Szabadidő

Áthaladt a Cassini a Szaturnusz gyűrűjén – bámulatos fotó

Áthaladt a Szaturnusz gyűrűi és felhőzete között a Cassini űrszonda. A NASA szerint pedig ismét küldi az adatokat, sőt bámulatos fotó is készült.

A Cassini űrszonda sikeresen hajtotta végre a különleges manővert, miközben megszakadt a rádiókapcsolata a Földdel. A NASA kaliforniai Goldstone-ban lévő, 70 méter széles Deep Space Network nevű antennája helyi idő szerint csütörtökön reggel állította helyre a kommunikációt.

A következő hónapokban az űrszonda minden korábbinál jobban megközelíti a Szaturnuszt, útja során gyűrűk belső pereme és a Szaturnusz között halad át, így az elkövetkező 22 keringés alkalmával egészen közelről tanulmányozza a bolygót és a legbelső gyűrűket is.

A folyamatos közeledés veszélyt is hordoz magában, hiszen a Cassini hatalmas sebességgel, 110 ezer kilométer/órával mozog. Ilyen sebességnél még a legapróbb jég- vagy kőrészecskével való ütközés is hatalmas károkat okozhat a műszerben. Védekezésül óriási tányérantennáját egyfajta pajzsként, a haladási irányban tartja.

A NASA Cassini programjának vezetője elmondta: “Egyetlen űrszonda sem volt még korábban ilyen közel a Szaturnuszhoz. Hogy milyen lehet a Szaturnusz gyűrűi közötti régió, csak jóslásokba bocsátkozhatunk, valamint a Szaturnusz más gyűrűiről gyűjtött tapasztalatokra hagyatkozhatunk. Örömmel jelentem, hogy a Cassini a tervek szerint áthaladt a területen és a másik oldalon tökéletes állapotban került elő.”

A Cassini eredetileg négyévesre tervezett küldetését már kétszer meghosszabbították, most ugyanakkor végérvényesen utolsó fázisába lépett a program, várhatóan szeptember közepén csapódik a Szaturnuszba az űrszonda.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top