Szabadidő

Bemutatkozott Tifani, a négy hónapos pingvinfióka

Pénteken, a Föld Fesztivál első napján mutatkozott be a nagyközönségnek Tifani, a négy hónapos pingvinfióka. A veszélyeztetett pápaszemes pingvinekkel bő három évtizede foglalkozik a magyar főváros állatkertje, ahol eddig összesen harminc fióka cseperedett fel sikeresen.

Tifani, a budapesti pingvinkolónia egyik legifjabb tagja még a tavalyi év végén, 2016. december 22-én kelt ki a tojásból. Épp a Föld napján lesz tehát négy hónapos, ami azt is jelenti, hogy bár még mindig fiókának számít, méretét tekintve már nem sokban marad el a felnőtt állatoktól. Bemutatkozása mégis most volt időszerű, hiszen az első hónapokban a közönség még nem láthatja a pingvinfiókákat – olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében.

A pingvinek állatkerti szaporításának bevált módszere szerint a tojásból kikelő fiókát először a szülőpár gondozza. Erre egy rejtett kialakítású költőüregben kerül sor, amely a fióka számára a legteljesebb nyugalmat biztosítja, ugyanakkor ezzel az is együtt jár, hogy az apróságból a nagyközönség gyakorlatilag semmit nem láthat.

Ez is érdekelhet Megnézem

Bő egy hónap, általában 33 nap elteltével a fiókát a gondozók különválasztják a szülőktől, ezután egy csaknem három hónapon át tartó utónevelési fázis következik. Ez is a színfalak mögött történik, így a közönség csak akkor láthatja az állatot, amikor a kicsi már a négy hónapos kor felé közelít, és a kolónia teljes jogú tagjává válik. Tifani esetében ennek most jött el az ideje.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben komoly múltja van a pingvinek tartásának. A régebbi időkben sziklaugró és Humboldt-pingvineket láthatott a közönség, de a manapság bemutatott pápaszemes pingvinek tartásával is több mint három évtizede foglalkoznak Budapesten. A kolónia jelenleg 33 egyedből áll, így a magyarországi állatkertek közül nálunk látható a legnépesebb pingvinközösség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top