Szabadidő

Sisi derekától a makgeolli likőrig

Erzsébet királyné, azaz Sisi alakja akár szimbóluma is lehetne a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) egyik különleges programjának, a CORSET DIVATSHOW-nak. A kétnapos esemény különleges, szokatlan nézőpontból, a történelem felől jár körül egy történelmi témát, a 150 éve megkötött kiegyezést. A dualizmus divatja, avagy a divat dualizmusa című sorozattal április 1-jén és 2-án találkozhatnak a Bálna Budapestben.

Wittelsbach Erzsébet Amália, a későbbi császárné és magyar királyné serdülő korától haláláig őrizte karcsúságát, 50 centiméteres derékbőségét. Ebben nemcsak a napi testedzésnek, hanem szoros fűzőjének, korzettjének is része volt. A fűző különböző méretű és anyagú változatai XIV. Lajos, a Napkirály kora óta volt a nők öltözködésének szinte elengedhetetlen része egészen a 19. század végéig. 

Sisi derekától a makgeolli likőrig

Adódtak persze periódusok, amikor fűzőellenes divat virágzott, a reneszánsz és Napóleon idején. A 20. század végén, illetve a 21. elején az alsóruha vagy fehérnemű szerepét betöltő fűző szexi felsőruhává lépett elő, hogy mennyire, arról is tájékozódhat a közönség.

Április 1-jén a CORSET divatpályázati fashion show-val indul a program délután öt órától, majd kerekasztal-beszélgetés kezdődik a 19. és 20. század fordulójának trendjeiről. Ezután Elysian és Nora Sarman Capsule Collection fashion show-ira kerül sor, a századfordulós sminkek és hajviseletek kerülnek terítékre, a nap zárásaként pedig Katti Zoób bemutatója várja az érdeklődőket.

Azok sem maradnak le semmiről, akik csak április 2-án kapcsolódnak be a programba, vasárnap újból lesz divatpályázati show, díjátadóval egybekötve. A Barbara Leber-bemutató előtt ugyancsak kerekasztal-beszélgetés várja a látogatókat, a divatshow után ismét a századfordulós sminkeké és hajviseleteké a főszerep; este hét órától pedig a Katti Zoób Divatház veszi birtokba a kifutót. A Sonia Produkciós és Kommunikációs Ügynökséggel közös szervezésű eseményre mindkét napon díjtalan a belépés, regisztrálni a corset@btf.hu e-mail címen lehet.

 

A BTF idén a koreai kultúra felé is kaput nyitott, és a Koreai Kulturális Központtal együttműködve olyan programsorozatot kínál április 7. és 9. között a Bálna Budapestben, amely minden korosztály számára izgalmas élménnyé teszi a kelet-ázsiai ország kultúrájának megismerését. 

Sisi derekától a makgeolli likőrig

A gasztronómiai, zenei, táncos, színházi, kézműves és harcművészeti programokban gazdag hétvégét egy kiállítás nyitja meg, megízlelhetjük a makgeolli nevű tradicionális koreai likőrt, amely lélekemelő hatásán kívül számos művészeti alkotást is inspirált. A tárlatot április 9-ig lehet felkeresni. 

Sisi derekától a makgeolli likőrig

A hagyományos koreai zene és tánc bemutatásában a Mugunghwa, a Manwol és a Mindeulle együttesek működnek közre. A fiatalok zenei és divatkultúráját, a K-Popot az Idolater, a Home Made Asia és a LikeOn csoportok táncai képviselik. Fellép a KoN néven ismert koreai cigány hegedűs is, aki már Japán és Kína színpadait is meghódította.

A változatos koncertprogramot Gonne Choi színezi,  aki az Európában is jól ismert, egy szál gitáros indie-folk hagyományt ötvözi egyéni hangzásvilággal.  A 2010 óta nagy sikerrel működő világzenei együttes, a hattagú Coreyah zenekar a koreai népzenei hagyományokra épít. Április 8-án a látogatók 6 étterem és 3 üzlet választékán keresztül ismerkedhetnek meg a koreai konyha Magyarországon is egyre népszerűbb ízeivel. 

Sisi derekától a makgeolli likőrig

Április 9-én két alkalommal, 16 és 20 órakor látható a Sim Cheong előadás, egy apa és lánya történetét meséli el, és olyan jellegzetes elemekkel is megismerteti az előadásba bevont közönséget, mint a Kardtánc és a Béke tánca, miközben az énekes elbeszélését 30 fős társulat, élő zene és pazar vizualitású környezet teszi magával ragadó élménnyé.​

További információ: www.btf.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top