Szabadidő

Akkor vásárolj húsvéti nyulat, ha az ünnep után is gondozod

Húsvétkor sokan élő nyuszival lepik meg a kicsiket. Az állatok többsége sajnos villámgyorsan az utcára, rosszabb esetben a kukába kerül. Az állatvédők azt tanácsolják, csak akkor vásároljatok élő állatokat, ha azokról az ünnepek után is gondoskodni szeretnétek.

Húsvét idején már 150 forinttól kínálják a piacokon az élő kiscsibéket, néhány ezer forintért pedig húsvéti nyulat is lehet vásárolni. A legtöbb szülő kisgyerekének vásárolja az élő állatokat. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője úgy tapasztalta, az ünnepeket követően a csibék és nyulak igen gyakran teherré válnak.

Ezt a nyulat is megunta első gazdája, egy kislány
Ezt a nyulat is megunta első gazdája, egy kislány

Húsvét után nincs, aki gondját viselje, etesse az állatoknak, melyek a lakást igencsak bepiszkítják, a szagokról, a hulló állatszőrről nem is beszélve. Bizony akadt rá példa, hogy a megunt állatokat kukába dobták, az út szélén eresztették el, sőt lehúzták a vécén. A szakemberek szerint az etetéshez szoktatott házi kedvencek önállóan nem találnak maguknak táplálékot, a kidobott állatok gyorsan elpusztulnak.

A hatályos állatvédelmi törvény szerint hazánkban bűncselekményt követ el, aki háziállatot utcára dob, megkínoz, amelyért letöltendő börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság.

Hogy a húsvéti nyuszik ne kerüljenek az utcára idén, az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja egy hónapig díjmentesen befogadja a megunt állatokat.

Akkor vásároljatok húsvéti nyuszit, ha az ünnep után is gondját viselitek
Akkor vásároljatok húsvéti nyuszit, ha az ünnep után is gondját viselitek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top