Szabadidő

Elvette tőlünk a reményt Hosszú Katinka?

Igencsak meglepő vélemény látott napvilágot a minap az ország kedvenc úszónőjéről, Hosszú Katinkáról. Hogy Katinka elvette-e a magyar rajongók reményét, mindenki döntse el maga.

Meglepő véleményt közölt a 24.hu Hosszú Katinkáról. A lap szerint a háromszoros olimpiai bajnok úszónő a reményt vette el a magyaroktól. Amennyire zseniális sportoló, pontosan annyira cinikusan használja a nemzeti együttműködés rendszerét. Hosszú Katinka sportolói sikereit senki sem vonhatja kétségbe, népszerűsége példátlan. A sportbeli és az üzleti sikerekhez ugyanakkor jelentős mértékben járult hozzá a magyar állam – amelyről Katinka csöppet sem zeng ódákat.

A közelmúltban kipattant vitája a Darnyi úszóiskolával, amikor gyerekek tömegeinek maradt el az oktatása Katinkáék miatt, önmagában számos kérdést vetett fel. Például miért csak és kizárólag az Iron Aquatics használhatja a sok millárdnyi állami pénzből épült Duna Arénát? Senki sem tudja, kivel, mennyiért és milyen eljárásban állapodott meg Hosszú Katinka stábja a vízfelület használatáról. A 24.hu hiába küldte el kérdéseit a klubnak, nem kapott választ. A probléma mindezzel annyi, hogy Hosszú Katinka a Gyárfás Tamással szembeni konfliktusakor azt hangoztatta, saját erejéből ért el mindent, a profizmust tartja szem előtt, az úszószövetségnek is tiszta eszközökkel kell működnie. 

Annak idején látványosan tépte össze Hosszú Katinka Gyárfás Tamás szerződését, azóta pedig sokkal több pénzért mégis vállalta a vizes vébé népszerűsítését. Profin építette fel üzletét, közel félmilliós rajongótárbort tudhat magáénak a Facebookon, keresettek az Iron Lady néven futtatott termékei. Látszólag a sikert kizárólag önmagának köszönheti. A 24.hu szerint közelről már jóval árnyaltabb a kép. Hosszú Katinka kiválóan felhasználja kapcsolati tőkéjét, a hatalmi bizalmat üzlete felfuttatására, a versenytársak megelőzésére, az optimális ár elérésére. 

Sokakban merülhet fel a kérdés, mégis mi szüksége lehet Hosszú Katinkának a magyar államra. Az úszás olyan egyéni sportág, amely a sportüzletben meg sem közelíti a tenisz vagy a golf szintjét, ahol az egyéni brandek, a cégek vetélkednek egymással. A kiválóan teljesítő sportolókat busásan szponzorálják, a versenyek pénzdíjai mesések. Az úszás egyelőre még olyan állapotban létezik, amikor mozog már benne a pénz, de pusztán üzleti alapon, önerőből, az olimpiai körítés nélkül a sportág nem tud megélni. Magyarországon csak az állami támogatás mellett működhetnek az úszószakosztályok.

Nem vitás, Hosszú Katinka fantasztikus egyéni teljesítményt felmutató sportolónő. Ő mégsem a Prezi alapítója, aki olyasmit talált ki, amit világsikerre váltott. Katinka sporttörténelmi sikerei sajnos nem választhatók el az államtól, ahogyan aktuális üzletei sem.

Elvette tőlünk Hosszú Katinka a reményt? Mindenki döntse el maga.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top