Szabadidő

Tudtad, hogy a Beastie Boys 18 éve összerakott egy titkos albumot?

Méghozzá nem is akármilyet, a karácsonyi poénnak szánt lemez nem is állhatna távolabb a legendás rapbanda stílusától.

Az 1981-ben alakult Beastie Boys nevéhez olyan klasszikus fűződnek, mint a Sabotage, a Sure Shot vagy a No Sleep Till Brooklyn. A háromtagú együttes egészen 2012-ig, Adam “MCA” Yauch tragikusan fiatalon bekövetkezett haláláig volt aktív.

Kevesen tudják, hogy a hiphop és a rap műfaját alaposan felforgató banda tagjai 1999-ben különleges karácsonyi ajándékkal kedveskedtek barátaiknak és családtagjaiknak. Ez azt jelenti, hogy konkrétan összedobtak egy teljes country&western albumot és ezt tették szeretteik ajándékaként a karácsonyfa alá.

Természetesen a Country Mike’s Greatest Hits című lemez sosem került a boltok polcaira, így tényleg csak a nagyon szerencsések – és a banda tagjaihoz közel állók – juthattak hozzá eredeti változatban. A ritkaságért ma már akár 400 dollárt, vagyis több mint 115 000 forintot is elkérnek az eBay-en.

Az album viszonylag jól őrzött titok maradt, a Beastie Boys tagjai nem nagyon beszéltek róla. Egyetlen hivatalosnak tekinthető említés őrzi az emlékét: a The Sounds of Science című válogatásalbumon szerepelnek a Railroad Blues, illetve a Country Mike’s Theme című számok.

“Valamikor az Ill Communication kiadása után Mike-ot fejbetalálta egy nagy és nehéz tárgy, ezért elvesztette az emlékeit” – írta Adam Yauch a The Sounds of Science belső borítóján. “Ahogy magához tért, azt hitte, hogy ő egy Country Mike nevű countryénekes. A pszichológusok azt mondták, hogy súlyos traumát okozhat, ha felvilágosítjuk arról, hogy ezt csak képzeli. Végül meggyógyult, de ez a dal (a Railroad Blues) egy a sok közül, amit ez alatt a tragikus időszak alatt csináltunk.”

Persze ez csupán vicc, akárcsak a tény, hogy egy legendás rapbanda countryalbumot csinál, a Country Mike’s Greatest Hits meghallgatását ennek fényében a countryzene szerelmeseinek és idült Beastie Boys-rajongóknak ajánljuk csupán. A brooklyni együttes egyébként megkapta a magáét country műfajban, ugyanis a The Bosshoss nevű brigád éppen Sabotage című számukat dolgozta fel a cowboyok kedvenc zenei stílusában.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top