Szabadidő

Szabad szemmel is láthatod a kimondhatatlan nevű üstököst

Eltelt öt év és újra földközelbe került a 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák (TGK) üstökös, amelyet akár szabad szemmel is megláthatunk a Sarkcsillag és a Nagymedve csillagkép között az északi égbolton.

Ismét elhalad a Föld mellett a TGK üstökös, amely szombaton, 2 óra 53 perckor közelíti meg a legjobban a bolygót, ekkor mindössze 21 millió kilométerre lesz tőlünk. Ezután már távolodni fog bolygónktól, és a Naphoz közeledve egyre világosabban kivehető lesz az égen. 

Csillagászok szerint azonban a TGK üstökös távcsővel is csak egy elmosódó foltként, egy kis fénylő felhőként lesz észlelhető, és a csóváját sem lehet látni majd, mert eltakarja a kómája (az üstökösök magja körül keletkező ködszerű gázfelhő). Ettől függetlenül érdemes az észleléssel próbálkozni, amihez április 7-ig ideális az idő, ugyanis ezután a hízó Hold egyre fényesebben ragyog majd. Német csillagászok szerint a Sarkcsillag és Nagy Medve csillagkép között kellett keresni a TGK üstököst. 

Szabad szemmel is láthatod a kimondhatatlan nevű üstököst
41P/Tuttle-Giacobini-Kresák üstökös  március 26-án – Fotó: Vega Csillagászati Egyesület – Á. Zs., F. K., Cs. Sz.

A jégből, porból és kőzetből álló üstökös csillogó zöld színű, különleges szénmolekulái szinte fluoreszkálnak a Nap sugarainak hatására az űrben, fényessége 6 magnitúdó, ami épp a szabad szemmel láthatóság határán van. 

A TBK-t többen, többször is felfedezték: 1858-ban egy amerikai, 1907-ben egy francia és 1951-ben egy szlovák csillagász írta le az üstököst, és csak későbbi számítások derítették ki, hogy egyazon objektumról van szó, amelynek keringési ideje 5,4 év. 

Április 1-én a legutóbbi 100 év legjobb láthatóságát mutatja a kométa – olvasható a Vega Csillagászati Egyesület honlapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top