Szabadidő

Kimúlt a pénzérmékkel etetett teknős

A thaiföldiek szerint ha pénzt dobnak a teknősök otthonául szolgáló tavakba, az szerencsét és hosszú életet hoz. De nem a teknősöknek.

Elpusztult kedden az a thaiföldi levesteknős, amelynek gyomrából két hete csaknem ezer pénzérmét operáltak ki az orvosok. A rengeteg megevett aprópénz vérmérgezést idézett elő nála.

A műtét után “végre szabadon tudott úszni és boldogan enni, mielőtt kimúlt volna” – közölte Nantrajka Csanszu, aki 11 kilogramm pénzérmét távolított el az állat gyomárból március 6-án egy hosszas műtétben.

Az Omszinnak (Persely) elnevezett teknős jól volt az operáció után, de egy szombati orvosi ellenőrzésnél derült ki, hogy gondok vannak bélrendszerével. Az orvosok másodszor is megműtötték, ám azóta a teknős kómában volt, és már nem ébredt fel.

A Bangkoktól 120 kilométerre délre lévő Szri Racsa város egyik tavában élt a 25 éves nőstény levesteknős (Chelonia mydas), amelynek gyomrából 915 érmét operáltak ki egy hatórás műtét során a bangkoki Csulalongkorn Egyetemi Kórházban.

Elpusztult a pénzérmékkel etetett teknős

Az állatot katonák vitték állatorvoshoz, amikor észlelték, hogy úszáskor nem használja az egyik lábát. Megröntgenezték és számítógép-tomográfiás vizsgálatnak vetették alá, amely kimutatta az aprópénzeket a teknősben. Az öt kilogrammot nyomó érmék súlya összeroppantotta a teknős hasi páncélját, életveszélyes fertőzéseket okozva. Az orvosok szerint több érme megrozsdásodott vagy részben feloldódott.

A thaiföldiek szerint szerencsét és hosszú életet hoz, ha pénzt dobnak a teknősök otthonául szolgáló tavakba.

A levesteknős átlagosan 80 évig él, az IUCN természetvédelmi világszervezet a veszélyeztetett fajok közt tartja számon.

A sajtó az elmúlt hónapban értesült a teknős esetéről, 15 ezer baht (125 ezer forint) gyűlt össze az életmentő műtétre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top