Szabadidő

Kivételesen jól járunk az új adóval

Tavaly nyár óta a benzin és a gázolaj jövedéki adója a kőolaj világpiaci árához igazodik egy akkor elfogadott adócsomag szerint. Ha csökken a Brent ára, emelkedik a jövedéki adó. Viszont most drágult az olaj, így a jövedéki adó áprilistól csökkenni fog.

A NAV az első negyedéves Brent-átlagár alapján csökkenteni fogja a benzin és a gázolaj jövedéki adóját. A benzin jövedéki adója 5, a gázolajé 10 forinttal csökken április 1-től. Ez áfával együtt egy 6,3, illetve 12,7 forintos áresést jelent majd a kutakon.

Még tavaly nyáron fogadta el a kormány azt az új adócsomagot, amivel az üzemanyagok adótartalmát a Brent árához kötötték. Ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin és kerozin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. Így a benzin adómértéke literenként 125 forint, a gázolajé pedig 120,35 forint lesz.

A legutóbbi negyedévben a NAV számítása szerint 55,105 dollár volt a Brent ára január 1. és március 15. között, ezért csökkenhet az üzemanyagok jövedéki adója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top