Szabadidő

“Az otthonunk mindig ott van, ahol éppen turnézunk” – így élnek a Cirque du Soleil művészei

"Nem otthon kell ahhoz, hogy apa legyél, hanem az, hogy egy helyen legyetek a gyerekkel" – mondja Andrey Kislitsin, a Cirque du Soleil-turnék egyik oszlopos tagja. Az orosz artista és az amerikai Emily Carragher bohóc életét ismerhetitek most meg. A társulat Varekai-turnéja hamarosan Budapestre érkezik. Dublinban beszélgettem a két művésszel.

Andrey Kislitsin lehengerlően intenzív artista, táncművész, akinek be nem állt a szája, amíg a fotósoknak és nekem bemutatta, hogyan készíti el a sminkjét az előadások előtt. Azt mondja, ha sietnie kell, akár 15-20 perc alatt is elkészül, de egy női “hagyományos” sminket azért nem tudna elkészíteni. Viccelődik az orosz artistákról, és mesél egy Eszter nevű lányról, akit egy budapesti Cirque du Soleil-előadás alkalmával ismert meg. Mesél ő mindenről, de amikor az életéről kérdezem, szinte mindig elvicceli a dolgot. “Két feleségem van és öt gyerekem. A fiatalabb nejemet jobban szeretem” – viccelődik…

Az igazság azonban az, hogy Andrey 2012-ben vette feleségül Irina Golubot, aki korábban a szentpétervári Mariinszkij Színházban volt balettművész. A Drink Tea Outside című film forgatásán dolgoztak együtt. A mozi hatalmas sikert aratott Oroszországban, Andrey és Irina pedig egymásba szerettek. A férfi aztán csatlakozott a Cirque du Soleil társulathoz és Irina követte őt. Együtt turnéztak, majd 2013-ban Irina életet adott első gyermeküknek.

Amikor aztán Andrey elkészül a sminkkel, és a Look Better Naked feliratú pólójában leül ebédelni, már nyugodtan tudunk beszélni az életének ezen részéről is. “A fiam három és fél éves. Általában ő és a feleségem is velem vannak a turné alatt, viszont Irina most a második gyermekünket várja. Már a hetedik hónapban jár. Kislányunk lesz” – meséli büszkén az artista, majd amikor arról kérdezem, hogy évente mégis mennyi időt tud otthon tölteni, azonnal visszakérdez: “Otthon? Nem igazán van olyan hely, amit mi úgy hívunk, hogy otthon. Persze van egy apartmanunk Szentpéterváron, de az otthonunk mindig ott van, ahol éppen turnézunk. Mi nem úgy élünk, mint a normális emberek, hanem úgy, mint a vándorcigányok.”

Перезимуем красиво ????

Andrey (@andreykislitsin) által megosztott bejegyzés,

Andrey azt mondja, csak megszokás kérdése, hogy kinek mi a “normális” élet. A feleségével együtt ebben él, és a kisfia is ezt szokta meg az elmúlt években. “Nem otthon kell ahhoz, hogy apa legyél, hanem az, hogy egy helyen legyetek a gyerekkel. Most nem látod, mivel az állapotos feleségemnek már pihenésre van szüksége, de a fiam mindig itt rohangál körülöttem. Együtt neveljük őt, maximálisan részese vagyok az életének. Szerintem jó apa vagyok. Azt szoktam mondani, hogy a napom három részből áll: dolgozom a színpadon, a fiammal vagyok, vagy alszom.”

Andrey tudja, hogy sokan vannak, akik így sem értik meg. Akik mindig azt kérdezgetik, hogy mégis miért éri meg ezt csinálni? Városról városra utazni, évente 250 alkalommal fellépni a színpadra. “Keményen dolgozunk a Cirque du Soleil társulattal azon, hogy megragadjuk a nézőt, és kirángassuk a telefonja mögül. Hogy megélje a pillanatot, csillogjon a szeme, és elvarázsoljuk azzal, amit a színpadon lát. Szeretem, amikor látom a nézők arcát a színpadról. Nekem ezért éri meg így élni. Imádom estéről estére érezni, hogy elrepítettem a közönséget egy másik világba.”

“Úgy fogom fel, hogy milyen jó, hogy 2-3 hétre hazautazhatok a családomhoz”

Emily Carragher 32 éves, és az Egyesült Államokban nevelkedett. A Varekai-előadás közben – bohóctársával, Sean Kemptonnal – olyan modern, vicces műsort produkálnak, amely szerves részéve válik a történetnek. “Ha az anyukámat kérdeznéd, ő tuti azt mondaná, hogy már a születésemtől kezdve egy igazi bohóc voltam. Komolyra fordítva a szót, gyerekként jártam tánciskolába, tanultam balettozni. Tiniként színjátszásórákat vettem, amelyek segítettek abban, hogy később még jobb bohóc legyek. Rengeteg színházba jártam, cirkuszokkal, különböző társulatokkal próbáltam és léptem fel. Lediplomáztam a főiskolán, és egy hónappal később már a Ringling Bros. társulatának tagja voltam – meséli Emily, aki két éve tagja a Cirque du Soleilnek. – A Varekaiban látható bohócok karakterei és maga a műsorszám közel 15 éves, két nagyon híres bohóc alkotta meg, mi pedig Seannal picit magunkra formáztuk. Imádom, hogy a karakterem kicsit őrült, férfifaló. Olyan még soha nem fordult elő, hogy a közönség ne lett volna nyitott a viccelődésre, és mondjuk hozzám vágott volna valamit.”

Sokan nem értik, hogyan lehet efféle vándoréletet élni, de Emily azt mondja, szerinte kifejezetten szerencsés, hiszen a Varekai-turnék között mindig vannak szünetek. “Ilyenkor 2-3 hetet is otthon tölthetek a szüleimmel, az otthoni barátaimmal.”

A Cirque du Soleil társulata több mint két év után tér vissza Budapestre, hogy a magyar nézők is megismerhessék Varekait, egy vulkán tetején található elbűvölő erdő világát, amelyet hóbortos és elvarázsolt teremtmények laknak.

Egy vulkán tetején található erdő mélyén létezik egy különleges világ – egy világ, ahol bármi lehetséges. Ez a világ a Varekai. Az ég elenged egy fiatal magányos férfit, és elkezdődik a Varekai története. A varázslatos erdő árnyékában földet érve egy sokszínű világban találja magát, amely tele van fantasztikus teremtményekkel, és egy abszurd, ugyanakkor különleges élmény részesévé válik. Ezen a napon és ezen a lehetőségekkel teli helyen egy varázslat veszi kezdetét, amellyel újra felfedezheti az életet, és rácsodálkozhat a világ és az elme rejtélyeire. A Varekai szó roma nyelven azt jelenti “bárhová”. Ez a Dominic Champagne által rendezett előadás tisztelettel adózik a nomád lelkek, a szellem és a hagyományos cirkuszművészet, valamint azok előtt, akik végtelen szenvedéllyel keresik az utat, ami elvezethet Varekaiba.

A BUDAPESTI ELŐADÁS INFORMÁCIÓI:

HELYSZÍN:  Papp László Budapest Sportaréna

ELŐADÁSOK IDŐPONTJA:

2017. május 12., péntek 20:00

2017. május 13., szombat 16:30 és 20:00

2017. május 14., vasárnap 13:00 és 16:30

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top