Szabadidő

Magyar kutya lett a legszebb szuka a neves brit kutyakiállításon

Zara 282 vetélytársát megelőzve szerezte meg a legszebbnek járó díjat. A díjnyertes skót juhász kutya magyar tenyésztőjével, Szalczinger Józseffel beszélgettünk.

Fantasztikus magyar sikerrel zárult a 2017-es Crufts Dog Show, amit idén március 9. és 12. között rendeztek meg a nagy-britanniai Birminghamban. A világ legnagyobb kutyakiállításán minden évben a legszebb kutyák mérik össze erejüket: idén a skót juhászok között, 282 vetélytársát maga mögé utasítva, egy magyar származású szuka, Prince of Sunlight Naomi, hívónevén Zara szerezte meg a legszebb szukának járó elismerést.

Kép forrása: collielife.com
Kép forrása: collielife.com

Mi is az a Crufts Dog Show?

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az 1891-ben alapított Crufts Dog Show, ma már az egyik, ha nem a legnagyobb kutyás esemény a világon, ami nemcsak a kutyák szépségét, de az életünkben betöltött szerepét is ünnepli. Nem nyílt verseny, vagyis annak, aki szeretne részt venni, megmérettetni magát és négylábúját a szakavatott bírák előtt, már jóval a verseny előtt is versenyeznie kell: az úgynevezett Crufts Kvalifikációs Versenyen.

A verseny ötlete egyébként egy kiugrott ékszerész, bizonyos Charles Cruft fejéből pattant ki, aki azután, hogy otthagyta a családi ékszervállalkozást, kutyakekszekkel kezdett foglalkozni. Cruft a munkája révén találkozott először a brit, majd később a francia kennelekkel és nagybirtokosokkal, akik nem sokkal később felkérték, csinálja ő a párizsi kutyakiállítás promócióját. A fiatal és ambíciózus Charles innen kapta az ötletet saját versenyéhez, amit először 1891-ben rendeztek meg, most – kicsit több mint 100 évvel később – pedig több ezer indulója van.

“A fejemben él egy kép a tökéletes collie-ról”

Szalczinger József, a legszebb szukának választott Prince of Sunlight Naomi tenyésztője elárulja, nagyon örül, hogy a kenneléből származó kutyák és utódaik Európa-szerte sikeresek, majd hozzáteszi, a kutyák mindig is különleges és fontos szerepet töltöttek be az életében. “Az első collie-t 14 évesen kaptuk a testvéremmel, én pedig már az első pillanatban szerelembe estem a fajtával.”

József állattenyésztő mérnökként végzett a Kaposvári Egyetemen, azt mondja, élete során rengeteget tanult a kutyáktól és a kutyákról: még a szakdolgozatát is a skót juhászokról írta. Nem csoda, hogy az egyetem után nem sokkal, saját kennelt alapított: az első Prince of Sunlight alom 1992-ben született, a kennel neve azóta van bejegyezve.

“A fejemben él egy kép a számomra tökéletes collie-ról, aminek az egyik legfontosabb eleme az a különleges, mosolygós arckifejezés, amit az angol standard is előír. Ezt próbálom ötvözni a jó testfelépítéssel és az egészséggel. Évente csak egy-két alom születik nálunk, gondosan megtervezett párosítás alapján” – mondja József, aki jelenleg a hazai Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub tenyésztésvezetője is.

Már kölyökként megtanulják, hogy mutassák meg magukat

A tenyésztő azt mondja, a kiállításra készülő kutyák már kölyökként megtanulják, hogyan mutassák meg magukat, és hogyan kezeljék az utazással, valamint a kiállítással járó stresszt. “Rendszeresen mozgatni, trenírozni kell őket, illetve folyamatosan ápolni kell a szőrzetüket” – árulja el, majd hozzáteszi, minden fajtáról létezik egy leírt standard, amit a kiállított kutyának a legjobban meg kell közelítenie.

“Naomi, hívónevén Zara, aki idén lesz hároméves, eddig is ismert és sikeres volt Angliában, hiszen két évvel ezelőtt a Cruftson már megnyerte a kölyökosztályt és sok más kiállítást is. Angol tenyésztő barátainknál él. A nagyszerű eredmény ennek ellenére meglepetés volt még nekem is, mivel Angliában egy angol fajtával, neves angol bírónál, külföldi tenyésztésű kutyával nyerni kuriózum.”

Magyar kutya lett a legszebb szuka a neves brit kutyakiállításon

József elárulja, az idei megmérettetésen nemcsak Zara, de féltestvére, a Norvégiában élő Prince of Sunlight Play with Fire is részt vett a kiállításon, és szintén komoly helyezést ért el.

Olvass még többet nagyszerű magyar kutyákról az NLCafé oldalán: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top