Szabadidő

Fluoreszkáló békát találtak a dzsungelben – fotó

2017-ig kellett várni, hogy felfedezzék a világ első UV fényre fluoreszkáló békáját. Amikor nincs UV fény alatt, akkor nem látszik nagyon különlegesnek.

Zöldes ragyogásban tör ki egy béka, ha UV fénnyel világítják meg – fedezték fel a fán élő pöttyös béka különleges tulajdonságát a tudósok. A szárazföldi állatok között ritka a fluoreszcencia, vagyis az a jelenség, amikor a fény rövid hullámhosszú sugarait elnyeli egy anyag, hosszabb hullámhosszú sugarai hatására pedig fényt bocsát ki.

Már ismerjük a világ első fluoreszkáló békáját is

A tudósok azt vették észre, hogy a kis pöttyös béka normál fényben sárgásbarna bőre ultraibolya sugarak hatására hirtelen elkezd zölden világítani. A Hypsiboas punctatusnak elnevezett kétéltűfajról megállapították, hogy mirigyváladéka okozza a fluoreszkálást. 

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány készítői szerint különleges tulajdonsága révén a béka 19-29 százalékkal növeli a “ragyogását” a környezet megvilágításától függően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top