Szabadidő

Pumeza Matshikitza a Zeneakadémián – Maribori Peer Gynt az Operában

Rendkívüli tehetsége gyorsan a nagy sztárok közé repítette a fiatal dél-afrikai szopránt. Pumeza Matshikiza első albuma, A remény hangja című 2014-ben jelent meg a Deccánál, azóta a híres kiadó egyik exkluzív művésze. A CD-ről több szám is elhangzik április 1-jén a Zeneakadémia nagytermében.

A koncerten  bárki meggyőződhet arról, hogy a nemzetközi sajtó nem véletlenül hasonlítja a lírai szoprán hangjának meglepő mélységeit, bársonyosságát a felejthetetlen díva, Maria Callas orgánumához. A zeneakadémiai esten Óbudai Danubia Zenekart Hámori Máté vezényli. A Mozart és Puccini, Gershwin áriák mellett Afrika hangja is megszólal: egy zulu és egy kenyai dal is felcsendül.

Pumeza Matshikitza a Zeneakadémián  - Maribori Peer Gynt az Operában

Pumeza Matshikiza pályája úgy kezdődött, mint egy mese. Tanárai jó matematikai teljesítménye miatt a geodézia irányába terelgették, mivel a földmérő szakma biztos bevételi forrásnak látszott. Pumeza azonban, amikor egyszer a rádió állomáskereső gombjával babrált, ott ragadt egy számára ismeretlen adónál. Csak később derült ki, hogy Edith Mathist hallotta a Figaro házassága Cherubinójaként. Attól fogva csak arra vágyott, hogy ő is így énekelhessen.

Jelentkezett a fokvárosi konzervatóriumba, kitüntetéssel végzett az egyetem zenei fakultásán. Egy dél-afrikai komponistát úgy magával ragadta Pumeza hangja, hogy Londonba szóló repülőjeggyel ajándékozta meg, hogy jelentkezzen a fiatal lány a Royal College of Music-ba.  Sikerrel járt, hároméves ösztöndíjat kapott. Ámulatba ejtő gyorsasággal ível felfelé a karrierje, 2011 óta  a stuttgarti Operaház művésze.

 

“A Peer Gynt nem színdarab, hanem lelkiállapot”, összegezte Henrik Ibsen művét egy kritikusa. Ez az a mozzanat, amelyet Edward Clug hangsúlyozott, amikor a maribori Szlovén Nemzeti Színház balett-társulata számára készített koreográfiát a műhöz. A nemzetközi viszonylatban is sikeres előadást április 10-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében az Operaházban is bemutatják.

Clug a bihar megyei Belényesen (Beius) született, és a kolozsvári (Cluj-Napoca-i) Nemzeti Balettiskolában végzett 1991-ben. Még abban az évben első táncosként a maribori Szlovén Nemzeti Színházhoz szerződött. Az első előadás, amelyben táncolt, éppen a Peer Gynt volt. Önálló balett-kompozíciókat 1996-ban kezdett készíteni, legemlékezetesebb Shakespeare Rómeó és Júliájának modern interpretációja, a Radio and Juliet volt, amelyet 2005-ben a Radiohead nevű angol alternatív rock banda zenéjére valósított meg. A maribori társulat bejárta vele a világot.

Pumeza Matshikitza a Zeneakadémián  - Maribori Peer Gynt az Operában

A Peer Gynt előadás főszereplője Clug koreográfiájában a Szarvas lett, aki Peer alteregója és egyúttal őrangyala is. Varázslatosak az eredetihez méltón a reális és az irreális határmezsgyéjén egyensúlyozó előadás gyakran sokszereplős színpadképei.

 

További információ: www.btf.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top